logo F1online.sk

Sulajem dáva za pravdu Hamiltonovi: Potrebujeme preteky v Afrike

Kyalami
© Twitter/Audi Sport
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2024

Šampionát Formuly 1 má síce štatút majstrovstiev sveta, ale jeden kontinent každoročne ignoruje – Afriku. Návrat Afriky do pretekového kalendára sa však zdá byť bližšie ako kedykoľvek predtým. Viacero pretekárov na čele s Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom totiž lobuje za jej „comeback“ a podporu slnečnému svetadielu najnovšie vyjadril aj prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

Formula 1 naposledy zavítala do Afriky v roku 1993, keď preteky hostil juhoafrický Johannesburg. Odvtedy „efjednotka“ čierny kontinent vytrvalo ignoruje, a to aj napriek tomu, že v nadchádzajúcej sezóne navštívi až 24 destinácií.

V posledných rokoch sa síce hlasno hovorilo o oživení pretekov v Kyalami, ale z podujatia na južnom cípe Afriky nateraz zišlo pre príliš veľa politických bariér. Mohamed bin Sulajem však verí, že sa obe strany časom dohodnú a JAR sa po vyše troch desaťročiach vráti do pretekového kalendára.

„V Afrike máme veľmi dobré kontakty, a preto by sme na ňu mali upriamiť viac pozornosti,“ povedal médiám 62-ročný Emirátčan. „V Afrike pôsobí jeden náš schopný viceprezident, ktorý sa podieľa na napredovaní tamojších súťaží.“

„Obzvlášť bohatú motoršportovú históriu má Juhoafrická republika. Od minulého roka sa veľmi hlasno hovorí o návrate Kyalami do pretekového kalendára Formuly 1.“

„Pre Afriku by to bola veľká vec. Uvažujeme aj o elektrických majstrovstvách (Sulajem má na mysli zrejme Formulu E, pozn. red.), ktorých by mohla byť Afrika súčasťou. Aj to by bolo dobré,“ dodal Sulajem.