logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: F1 už ďalej nemôže ignorovať Afriku

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala7. 9. 2024

Letná prestávka Lewisa Hamiltona sa líšila do toho, čo zažili ostatní piloti F1. Namiesto dovolenky na pláži, jachte či v luxusnom dovolenkovom rezorte sa rozhodol precestovať Afriku. Prichádza odtiaľ s novými skúsenosťami aj naliehavým odkazom, že Formula 1 nemôže prestať ignorovať čierny kontinent.

V kalendári F1 chýba Afrika od roku 1993. Naposledy sa preteky konali v juhoafrickom Kyalami, ktoré v posledných rokoch opäť prejavuje záujem o návrat do kráľovnej motoršportu. Kalendár sa rozširuje a sezóna 2024 bude mať rekordných 24 podujatí. Podľa Lewisa Hamiltona nastáva čas, aby sa F1 vydala aj na posledný kontinent a stala sa skutočným svetovým šampionátom.

“Stopercentne. Nemôžeme pridávať preteky na iných miestach a naďalej ignorovať Afriku, ktorej celý svet len berie,” vyhlásil Lewis Hamilton počas víkendu v Zandvoorte. “Afrike nikto nič nedáva. Je v nej množstvo roboty. Myslím si, že veľká časť sveta, ktorá tam nebola, si neuvedomuje, aké je to krásne a rozľahlé miesto.”

“Veľká cena by dokázala zviditeľniť, aké je to skvelé miesto, priniesla by turizmus a podobne. Prečo nie sme na tomto kontinente? V tejto chvíli je výhovorka založená na tom, že tam nie je okruh, ktorý by bol pripravený. Minimálne jedna trať tam však pripravená je. Medzičasom by sme mali ísť na ňu a následne pracovať na niečom ďalšom smerom do budúcna,” odkazuje vedeniu efjednotky.

FIA v júni zverejnila zoznam okruhov, ktoré majú najvyššiu licenciu potrebnú pre zorganizovanie pretekov Formuly 1. Nenachádza sa medzi nimi žiadna trať z Afriky. Kyalami by ju zrejme bolo schopné získať, no v tejto chvíli má rovnakú licenciu druhého stupňa ako napríklad Slovakiaring a Masarykov okruh v Brne.

Licenciu druhej úrovne v tejto chvíli majú už len ďalšie dva africké okruhy. Oba sa nachádzajú v Maroku. Jedným je Medzinárodný okruh Moulaya El Hassana v Marrákeši a druhým Sidi Daoui neďaleko Casablancy.

V uplynulých týždňoch sa však objavili správy aj o tom, že záujem o zaradenie do kalendára F1 má spomínané Maroko, ktoré by privítalo kráľovnú motoršportu na severe krajiny v Tangeri, ale aj Rwanda, ktorá by chcela zorganizovať preteky v Kigali. Rwanda sa už tento rok v decembri dostane na mapu motoršportového sveta; bude hostiť slávnostné odovzdávanie cien FIA Gala.

Stefano Domenicali sa nechal počuť, že Formula 1 chce ísť aj do Afriky a Lewis Hamilton je ochotný sa zapojiť do rokovaní. “Rwanda je jedným z mojich najobľúbenejších miest, kde som bol. V pozadí intenzívne pracujem. Bavil som sa s ľuďmi z Rwandy, bavil som sa s ľuďmi z Juhoafrickej republiky. Rwanda však predstavuje dlhodobejší projekt. Je úžasné, že majú taký záujem.”

Hamilton odštartoval svoju letnú dovolenku rodinným výletom v Turecku, no následne cestoval po Afrike. Navštívil Maroko, Senegal, Benin, Mozambik, Keňu, Namíbiu, Tanzániu či Madagaskar a stretol sa s utečencami.

“Precestoval som Afriku a čo najlepšie som využil všetok čas — po odchode z letiska som sa okamžite venoval rôznym aktivitám, histórii, navštevoval som múzeá…” prezradil sedemnásobný šampión. “Zbieral som skúsenosti s kultúrou v každej krajine, ktorú som navštívil. Dá sa z toho toľko odniesť. Ak mám povedať pravdu, ešte stále ten výlet spracúvam.”

“Bol som v utečeneckom tábore a videl som, akú tam odvádzajú prácu, ako to vplýva na ľudí, ktorí boli vysídlení. Jedna vec je čítať o tom alebo počuť to v správach, ale druhá vec je vidieť to a rozprávať sa s deťmi, ktoré desať kilometrov kráčajú do školy a späť, aby mali nejaké vzdelanie. V škole nikdy nemajú stravu a v priebehu dňa sa nemôžu ani najesť,” opisoval svoje skúsenosti z Afriky.

Návšteva Afriky na Hamiltonovi zanechala stopu. Počas nej sa rozhodol pomôcť organizáciám, ktoré podávajú pomocnú ruku utečencom a rodinám v núdzi. “Žije sa tam naozaj ťažko, väčšinou sú tam ženy a deti. Nebolo tam veľa mužov, pretože buď ich zabili alebo ich vzali do iných oblastí, kde sa objavili konflikty. Vidieť to bolo naozaj tvrdé.”

“Potom história Senegalu, videl som otrokárske oblasti, a ťažko sa mi na to pozeralo. Ťažko sa pozeralo na to, čím si ich krajina prešla. Tieto všetky skúsenosti nastavujú môj kompas a určujú, čomu by som sa chcel viac venovať.”

“V Afrike som už bol, nebolo to prvýkrát, že by ma niečo šokovalo. Nepobúrilo ma to, len som začal uvažovať: Tieto organizácie odvádzajú úžasnú prácu. Ako by som sa mohol pripojiť? Ako by som mohol pomôcť? Na to sa teraz snažím prísť,” prezradil 39-ročný Brit.

Súvisiace články

Diskusia