logo F1online.sk

Formule 1 sa hlási záujemca z Afriky. Nejde však o Juhoafrickú republiku

Max, Verstappen, Charles Leclerc a Sergio Pérez po štarte VC Mexika
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 1. 2024

Formula 1 sa v súčasnosti teší najmä rastúcemu záujmu na americkom kontinente. Zatiaľ čo však v takej Severnej Amerike pribúda pretekov ako húb po daždi, Afrika nehostila podujatie F1 už celé tri dekády. To by sa čoskoro mohlo zmeniť. O slovo sa totiž hlási Zanzibar, ktorý mieni v najbližších niekoľkých rokoch vybudovať okruh, ktorý bude hostiť vrcholné motoršportové podujatia.

Zatiaľ čo v Európe či Severnej Amerike sa idú záujemcovia o možnosť hostiť preteky F1 doslova potrhať, v Afrike sa dosiaľ nikto nemal k činu. Najnovšie sa však o slovo prihlásil Zanzibar, ktorého ambasádorom je niekdajší pretekár Renaultu či Ferrari Giancarlo Fisichella.

Autonómny región v Tanzánii údajne hodlá do projektu vložiť až 500 miliónov eur, ktoré vyčlenil Zanzibarský úrad na podporu investícií (ZIPA) už v máji minulého roka. Samotná trať by sa mohla nachádzať na juhozápade ostrova pri pobreží Tanzánie neďaleko Indického oceána a hlavného mesta krajiny Dar es Salaamu.

S výstavbou okruhu by sa malo začať na budúci rok v septembri, pričom dĺžka jej trvania by nemala presiahnuť dva roky. Okruh by spočiatku nedisponoval licenciou prvého stupňa FIA, medzi najprominentnejšie trate sveta by sa zaradil až po dodatočných investíciách.

Ak by F1 v najbližších rokoch zavítala do Afriky, stalo by sa tak vôbec po prvýkrát od roku 1993, kedy sa preteky konali v juhoafrickom Kyalami. O návrat pretekov na južnom cípe slnečného svetadiela sa v súčasnosti usiluje trojica Mohamed bin Sulajem Lewis Hamilton a Max Verstappen.

Prezident FIA je presvedčený, že Juhoafrická republika by bola spomedzi afrických krajín najvhodnejším kandidátom na organizovanie pretekov, a to predovšetkým preto, že už má skúsenosti s podujatím F1. „Juhoafrická republika má bohatú motoršportovú históriu. Od minulého roka sa veľmi hlasno hovorí o návrate Kyalami do pretekového kalendára Formuly 1. Pre Afriku by to bola veľká vec,“ nechal sa počuť 62-ročný Emirátčan.

Za návrat Kyalami lobuje aj Lewis Hamilton, ktorému by sa tým „splnil sen“ či úradujúci šampión Max Verstappen. Pre neochotu politických elít JAR sa však Juhoafrická republika v pretekovom kalendári F1 zrejme tak skoro neobjaví, a preto sa zdá byť jediným, kto môže vo Formule 1 v blízkej budúcnosti reprezentovať africký kontinent, práve Zanzibar.