logo F1online.sk

Fisichella: Odmietnuť Ferrari bolo nemožné

Giancarlo Fisichella
© Twitter/Giancarlo Fisichella
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2021

Meno Giancarlo Fisichella nemusíme ani dvanásť rokov po jeho odchode z Formuly 1 nikomu zvlášť pripomínať. Sympatický Talian bol súčasťou kolotoča F1 naozaj dlho, za ten čas sa zúčastnil 231 veľkých cien a vyhral tri z nich. Na sklonku kariéry si splnil životný sen a nakrátko sa stal pilotom Ferrari, keď zaskakoval za zraneného Felipeho Massu.

Minardi, Benetton, Jordan, Sauber, Renault, Force India a napokon Ferrari. Kariéra „Fisiho“ bola naozaj dlhá a vlastne ani dvanásť rokov po jeho odchode z F1 ešte neskončila. Spomínať naozaj má na čo a medzi jeho najkrajšie spomienky patrí krátka anabáza vo Ferrari. Keď sa na Veľkej cene Maďarska ťažko zranil Felipe Massa, Scuderia posadila do kokpitu Lucu Badoera, ktorý však totálne vybuchol. Vo Valencii i v Spa sa potácal na konci poľa, kým jeho kolega Kimi Räikkönen bojoval na čele. A práve Belgicko bolo miestom, kde na seba upútal veľkú pozornosť práve Fisichella.

S Force Indiou, ktorá dovtedy za takmer dve sezóny nezískala ani bod, sa dokázal zázračne kvalifikovať na pole position. V pretekoch ho potom predstihol len Räikkönen. Giancarlo vybojoval pamätné druhé miesto, ktoré bolo zároveň prvým bodovaným umiestnením tímu Force India vôbec. To rozpálilo telefónne linky na trase Silverstone – Maranello.

„Odmietnuť Ferrari bolo nemožné, najmä pre mňa, ktorého kariéra sa chýlila ku koncu. Bola to moja jediná šanca jazdiť za Ferrari vo Formule 1,“ povedal s dvanásťročným odstupom pre Motorsport.com Fisichella.

„Bol som vo veľmi náročnej pozícii, pretože Force India vtedy mala dobrú výkonnosť. V Spa som vybojoval pole position a v pretekoch skončil druhý. A aj keď som v posledných piatich pretekoch s Ferrari nedosiahol žiadny dobrý výsledok, stále si myslím, že to bolo moje najlepšie rozhodnutie v živote,“ vyhlásil Fisichella.

Najlepším výsledkom Giancarla vo Ferrari bolo deviate (v tom čase ešte nebodované) miesto. Jeho kolega vo Force Indii, Adrian Sutil, podčiarkol zlepšujúcu sa formu tímu štvrtým miestom na Monze. Záverečné podujatie sezóny v Abú Zabí bolo Fisichellovým posledným nielen vo Ferrari, ale v kariére v F1 vôbec.

„Bol čas s tým seknúť. Ak by sa mi podarilo na rok 2010 nájsť pretekárske miesto, možno by som sa rozhodol inak. Existovala možnosť pokračovať vo Formule 1, ale nie s Ferrari. Nechcel som zostať s malým tímom a bojovať o štrnáste, pätnáste či šestnáste miesto. Mal som takmer 37 rokov a za sebou 230 veľkých cien,“ spomína Fisichella.

„Podarilo sa mi vyhrať pár pretekov, vybojovať pár pole positions, pomyslel som si, že možno je čas začať novú kapitolu.“

Giancarlo však zostal Ferrari verný. S autami tejto automobilky sa vydal do vytrvalostných pretekov a dvakrát stál na najvyššom stupienku na legendárnej 24 hodín Le Mans.

„Som so svojim rozhodnutím spokojný a nič neľutujem. Dalo mi to príležitosť pokračovať v pretekaní s Ferrari. Som Talian a pretekanie s Ferrari je niečo úžasné. Keď musím sedieť doma viac ako mesiac, začnú mi preteky hneď chýbať,“ dodal dnes 48-ročný, no stále aktívny veterán sveta motoršportu.