logo F1online.sk

Alonso: Medzi jazdcami som si našiel len jedného skutočného priateľa

Pódium VC Holandska 2023: Max Verstappen a Fernando Alonso so šampanským
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2024

Písali sme o tom už niekoľkokrát. Veľké kamarátstva sú vo Formule 1 skôr vzácne. V Bratislave to vyjadril jasne aj Mika Häkkinen, ktorý povedal, že nič ako priateľstvo medzi tímovými kolegami v F1 neexistuje. Túto tézu mu však trochu vyvracia Fernando Alonso, ktorý si podľa vlastných slov našiel v tomto prostredí len jedného skutočného priateľa a ten bol zhodou okolností jeho tímovým kolegom.

Fanúšikovia, ktorí sledujú Formulu 1 podrobne, už vedia, že španielsky matador nehovorí o Markovi Webberovi. Práve títo dvaja džentlmeni mali k sebe v priebehu svojho pôsobenia v F1 blízko. Keď však mal Alonso pre DAZN, ktorý nakrúcal dokument o jeho kariére, povedať, kto mu za tie roky najviac prirástol k srdcu, vybral svojho bývalého tímového kolegu z Renaultu Giancarla Fisichellu.

„Povedal by som, že spomedzi jazdcov ma spája priateľstvo s Fisichellom z našich čias v Renaulte. Vzniklo to tak trochu aj vďaka Flaviovi Briatoremu. Hrali sme spolu kartové hry, cestovali do Kene k Flaviovi domov. Potrebujete šéfa s charizmou, ktorý zjednotí tím. A s Fisichellom ma spája isté priateľstvo,“ povedal Alonso.

„Okrem neho možno mám rád aj ďalších, ale nešiel by som s nimi na dovolenku, ani na lyžovačku, nerobil by som si s nimi žiadne plány,“ dodal rodák z Ovieda.

Reč prišla aj na súčasných pilotov Formuly 1. Asi neprekvapí, že španielsky matador mal množstvo slov chvály na pilota Red Bullu Maxa Verstappena. Rešpekt medzi týmito dvoma šampiónmi je pomerne známa vec, čo Fernando opäť raz potvrdil.

„Priateľov na trati je naozaj málo, ale na tejto fotografii sú dvaja jazdci, s ktorými si veľmi dobre rozumiem,“ povedal Alonso hľadiac na dvojicu súčasných jazdcov Red Bullu. „Maxovi Verstappenovi aj Checovi Pérezovi môžete veriť na trati, ako ste mohli vidieť aj pri našom vzájomnom súboji v Brazílii. Checo je tvrdý pretekár, ktorý si však počína s rešpektom, rovnako tak Verstappen.“

„Max možno bol vo svojich začiatkoch o niečo šialenejší a mal zopár incidentov alebo problémov, ale teraz je to veľmi čistý jazdec na trati i mimo nej. Vidím v ňom trochu odraz seba, máme niečo spoločné: sme súťaživí a jazdenie je to jediné, čo máme radi. Tento šport je pre nás viac ako divadlo, na okruh prídeme v tímovom oblečení a s batohom, v sobotu a v nedeľu jazdíme, aby sme na konci víkendu vzali ten batoh a vrátili sa domov,” povedal Alonso.

„A keď máme trochu voľného času, ideme si zajazdiť s niečím, čo má štyri kolesá, motokáre alebo niečom podobnom. Máme radi jednoduchosť a preteky. Max sa pritom po troch tituloch majstra sveta vôbec nezmenil,“ dodal Fernando.