logo F1online.sk

Juhoafrický sen sa rozpadá, v kalendári bude pokračovať Spa

Kyalami, Juhoafrická republika
© Twitter/HondaProRacing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2023

Začína z toho byť detektívny román. Formula 1 má záujem o návrat do Afriky a Afrika má záujem o návrat do kalendára F1, ale strany sa ani po rokoch vyjednávaní nedokázali dohodnúť. Nádej na zorganizovanie podujatia v roku 2024 vyzerala dlho optimisticky, ale ani v roku 2024 sa kráľovná motoršportu nevráti na slávny okruh v Kyalami.

Formula 1 nenavštívila africký kontinent od roku 1993 a v posledných rokoch rastie túžba na návrat. F1 je predsa svetovým šampionátom a svoje zastúpenie v kalendári majú všetky kontinenty okrem Afriky. Dlho to s návratom Afriky vyzeralo optimisticky, ale pred rokom rokovania napokon stroskotali. Pred rokom 2023 sa tak ročného predĺženia kontraktu dočkalo belgické Spa s tým, že rokovania s Kyalami budú pokračovať s výhľadom na rok 2024.

Ani obnovené diskusie však neuspeli. Južná Afrika sa prvýkrát objavila v kalendári F1 ešte v roku 1960 a motoristická tradícia krajiny siaha do obdobia pred začiatkom druhej svetovej vojny. Renesancia pretekov na krásnom okruhu Kyalami, ktoré sa prvýkrát dostalo do kalendára F1 v roku 1967, sa však naďalej nedarí.

Popredné motoristické médiá v utorok potvrdili krach rokovaní o usporiadaní veľkej ceny v roku 2024. Liberty Media sa totiž nepozdávajú plány a finančné zázemie podujatia. Plány promotérov údajne nesplnili prísne požiadavky Formuly 1 a americká spoločnosť sa odmieta zaviazať k niečomu, čo môže skrachovať ešte pred plánovaným zhasnutím červených svetiel.

„Južná Afrika sa v kalendári objaví najskôr v roku 2025. Podľa informácií portálu Motorsport.com sa F1 zdráha pokračovať v potenciálne neudržateľných plánoch na usporiadanie podujatia v roku 2024, ktoré by mohli viesť k jeho krachu ešte pred uplynutím zmluvného termínu,“ píše britský portál Motorsport.com. Vo veľmi podobnom duchu hovoria aj ich kolegovia z portálov The Race či RacingNews365.com.

Problémov má podujatie viac než dosť. Nestabilná politická situácia a obrovská korupcia sužujú krajinu, pričom podujatie nie je možné zorganizovať bez finančnej pomoci z verejných zdrojov. Niet preto divu, že sa Stefano Domenicali a spol. zdráhajú odovzdať do rúk náladových politických predstaviteľov, ktorých moc stojí na vratkých nohách.

Uvedené zdroje pritom informáciu o ukončení plánov na usporiadanie VC Južnej Afriky 2024 spájajú aj s obvineniami amerického veľvyslanca, podľa ktorých Juhoafričania dodávajú zbrane Rusku a udržiavajú s ním „vrelé“ politické vzťahy.

Od usporiadania pretekov v Južnej Afrike nás delí ešte veľa práce. Formula 1 má o tento kút sveta veľký záujem, ale rozhodne nie za každú cenu. Potvrdil to aj šéf športu Stefano Domenicali.

„Afrika patrí k oblastiam sveta, v ktorých sa chceme rozvíjať a chceme tam dostať Formulu 1. Sme svetový šampionát, ale preteky v Afrike nám v kalendári chýbajú,“ povedal.

Súvisiace články