logo F1online.sk

Mercedes uvažuje po fiasku v Bahrajne aj nad radikálnymi zmenami

Lewis Hamilton a George Russell
© LAT Images/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 3. 2023

S určitosťou by si však mali prejsť zmenami minimálne bočnice auta, ktoré však nepredstavujú taký významný balík noviniek, že by sme ho mohli vnímať ako zmenu koncepcie auta. Ak tieto úpravy ale neprinesú želaný efekt, nie je vylúčené, že sa Mercedes uchýli aj k radikálnejším riešeniam – dokonca je to vysoko pravdepodobné.

Prioritou Mercedesu počas zimnej prestávky bolo zmazať, resp. minimálne skresať stratu na Red Bull. Namiesto toho sa zdá, že rozdiel medzi rakúskym a nemeckým celkom sa ešte prehĺbil. Čo s tým? Pristúpi Mercedes na svojom aute len k miernym úpravám, alebo sa naopak rozhodne pre radikálnejšie riešenia?

 Technický riaditeľ Mercedesu Andrew Shovlin v tom má, zdá sa, jasno.

„Samozrejme, vzhľadom na to, koľko strácame, sa odhodláme na väčšie a radikálnejšie zmeny,“ povedal 49-ročný Brit. „Chvíľu však potrvá, kým sa k týmto zmenám vo veternom tuneli dopracujeme, nemôžeme ich urobiť zo dňa na deň. Je tu dosť veľa vývoja, ktorý musíte urobiť okolo akejkoľvek veľkej zmeny geometrie v tejto oblasti.“

„Samozrejme, uvažujeme, v ktorých častiach by sme mohli auto vylepšiť, hľadáme potenciál na rozvoj a v priebehu niekoľkých najbližších pretekov uvidíte na aute viditeľné zmeny.“

 Ďalšia z oblastí, kde Mercedes potrebuje zabrať, je manažment pneumatík. V minulom roku popritom v tejto sfére dominoval, no teraz, obzvlášť v kvalifikáciách, to nie je to pravé orechové.

„V konečnom dôsledku máme veľa práce. Tá medzera v kvalifikácii bola dosť veľká, zaostávali sme o viac ako pol sekundy. V pretekoch bola tá strata ešte vyššia,“ poznamenal Shovlin.

„Bolo to umocnené skutočnosťou, že keď dôjde k degradácii pneumatiky, budete sa o niečo viac šmýkať, pneumatiky sa zahrejú a bude pre vás veľmi ťažké udržať ich pod akoukoľvek kontrolou.“

„Je toho veľa, čomu musíme porozumieť, ale kľúčovým problémom je pre nás dlhodobá degradácia, ktorá bola pre nás minulý rok silnou stránkou,“ dodal na záver.

Súvisiace články