logo F1online.sk

Verstappen v Bahrajne pohodovo zvíťazil, na pódiu ho doplnili Pérez a Alonso

Max Verstappen
Milan Kubala
Milan Kubala5. 3. 2023

Bola to pohodová jazda. Red Bull začína rok tak, ako ten minulý zakončil. V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že Max Verstappen má so svojím tímom vo Formule 1 seberovného súpera. Holanďan si v Bahrajne dokráčal k dominantnému víťazstvu a jeho tím k double. Na pódiu ich doplnil natešený Fernando Alonso, ktorý sa skutočne javí byť najbližším súperom Red Bullu, keďže ostatné top tímy zdá sa cez zimu nevyriešili svoje vlaňajšie – degradácia pneumatík a spoľahlivosť v prípade jedného a rýchlosť na rovinkách i celkovú rýchlosť v prípade druhého – problémy.

Na štarte pretekov sa veľmi dobre odpichol Charles Leclerc, ktorý mal ako jediný k dispozícii čerstvé mäkké pneumatiky, a prekonal Sergia Péreza. V štvrtej zákrute kolidovali piloti Aston Martinu, keď Stroll zozadu „nabral na vidly“ Alonsa a obaja len s veľkým šťastím mohli pokračovať bez väčšej ujmy.

Verstappenovi sa od úvodu podarilo odpútať od Leclerca, ktorý sa začal postupne ohliadať cez rameno. V 5. kole prebrzdil v prvej zákrute a Pérez sa začal tlačiť na zadné krídlo Ferrari. Na začiatku 7. kola činila strata Ferrari na vedúceho muža pretekov už necelých päť sekúnd. V úvodných kolách sa však tie najtuhšie boje obmedzili na stred poľa, kde si piloti skutočne nič nedarovali.

Možno trochu napočudovanie to však nebolo Ferrari, ktoré malo problémy. Pilotov za sebou začal zdržiavať Lewis Hamilton, na ktorého bol natlačený tímový kolega i obaja piloti Aston Martinu. Práve v tomto čase začali prvé zastávky v boxoch, ktoré odštartoval Pierre Gasly.

V 11. kole zahájil ofenzívu Fernando Alonso, ktorý strácal veľmi veľa času za Georgeom Russellom – miestami bol o tri sekundy na kolo pomalší než líder – až to v 12. kole Mercedes zabalil a povolal Hamiltona do boxov. Len o niekoľko sekúnd neskôr Alonso prekonal Russella.

V 13. kole povolalo Ferrari do boxov dokonca oboch pilotov, nasledoval ich George Russell, ktorý sa, na rozdiel od pilotov Scuderie, zdržal dlhšie než by mu bolo milé. Následne zamieril k mechanikom aj Verstappen a piloti Aston Martinu. Keď v 18. kole konečne zastavil aj Pérez, bolo jasné, že všetci okrem Red Bullov a Williamsov obuli na druhý stint tvrdé pneumatiky.

Medzitým pokračovala mizéria McLarenu. Norris utrpel problém s motorom a tím mu musel počas zastávky dopĺňať kvapalinu v pneumatickom systéme a Piastri mal elektronický problém na svojej prevodovke. Tím sa mu pokúsil počas zastávky vymeniť volant, ale podľa slov Zaka Browna to nepomohlo, takže Austrálčan svoje prvé preteky v kariére nedokončil.

Po prvých zastávkach sa nám preteky upokojili a stabilizovali. Pérez sa blížil k Leclercovi a Alonso pomaličky k Hamiltonovi. V 26. kole zaútočil Mexičan na mäkkých pneumatikách na Monačana na tvrdých a bol úspešný. Posunul sa na druhé miesto, Verstappen mal však v tom čase na čele náskok priepastných štrnásť sekúnd. Okrem toho sa nám však toho veľa zaujímavého v tomto prostrednom stinte nestalo.

Po 30. kole nám začali druhé zastávky v boxoch. K mechanikom zamierili postupne Hamilton, Stroll, Sainz a Russell. Kanaďanovi napokon vyšiel undercut a posunul sa cez Georgea. O pár kôl neskôr prišli k mechanikom aj ďalší piloti z vedúcej osmičky.

Svoje vynikajúce tempo však potvrdil Alonso, ktorý síce zamieril k mechanikom o štyri kolá neskôr než Hamilton, ale sedemnásobný šampión na svojho španielskeho soka nezískal takmer vôbec nič.

Pilot Aston Martinu sa v 37. kole vrhol do útoku, na chvíľu sa dostal dopredu, ale jeho atak v štvrtej zákrute nakoniec nebol úspešný. V 38. kole to Alonso skúšal v štvrtej zákrute opäť, ale opäť neúspešne. Dokonalo si to však vynahradil v desiatej zákrute, keď si pochystal výjazd a Hamiltona dokonalo nachytal na hruškách.

V 41. kole, keď sme sa začali pýtať, kedy si Alonso začne brúsiť zuby na štvrtého Sainza, dotĺklo srdce Ferrari. Charles Leclerc, ktorý pred pretekmi z neznámych dôvodov vymenil batériu, zastavil zrejme pre problém s motorom. Monačan vypadol z tretieho miesta, ktoré držal pomerne komfortne.

Tragédia Ferrari pokračovala v 44. kole, keď sa na Sainza nalepil Alonso. Aston Martin mal lepšie tempo než červený monopost – minimálne ten v rukách Carlosa – a Fernando poľahky postúpil na tretie miesto. Sainz, ktorý v pretekoch dosť výrazne zaostával za Leclercom, následne spadol do náručia Lewisa Hamiltona.

Pilot Mercedesu však nemal dostatočné tempo na predbehnutie Ferrari, takže Alonso mohol poľahky zvyšovať náskok na treťom mieste. V druhej polovici pretekov sme v záberoch prvých dvoch mužov ani nevideli. Red Bull si dokráčal k celkom pohodovému víťazstvu. Verstappen zvíťazil a pokračuje tam, kde vlani skončil, druhý skončil Pérez, tretí Alonso stratil na lídra až 38 sekúnd.

Mimo pódium, ale v bodovanej desiatke sa nakoniec umiestnili Sainz, Hamilton, Stroll, Russell, Bottas, Gasly a Albon.

FOM