logo F1online.skF1online.sk

Jedenáste miesto bolo maximom, tvrdí Lando Norris

Lando Norris
© Martin Trenkler
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 3. 2023

Keď sa musíte tešiť z jedenásteho miesta, viete, že niečo asi nebude v poriadku. Fanúšikovia McLarenu zažívajú podobne ako pred rokom sklamanie na úvod sezóny. Naviac, ako dnes skonštatoval Oscar Piastri, rýchlosť na rovinkách nepatrí medzi silné stránky MCL60, preto to aj v pretekoch môže byť pre britský tím veľmi ťažké.

Lando Norris takmer vypadol už v Q1, keď zajazdil identický čas ako Logan Sargeant. V prospech Norrisa rozhodlo, že tento čas zajazdil skôr, inak by svoje kvalifikačné snaženie ukončil veľmi skoro. „Bolo pre mňa ťažké dať dokopy dobré kolo, rovnako nebolo ľahké vyhnúť sa chybám,“ povzdychol si Norris.

Britský pilot napokon opäť dostal zo svojho monopostu aj to, čo v ňom azda ani nebolo, a do poslednej chvíle bol v hre o postup do Q3. Z nej ho napokon vyradil Lance Stroll, takže Norris odštartuje do pretekov jedenásty. Dokázal zdolať obe Alfy Romeo. „Som veľmi rád za jedenáste miesto. Z auta som dostal prakticky všetko. Možno tam bola ešte nejaká desatina, ale aj tak by som potreboval aspoň dve, aby sa mi podarilo posunúť vyššie. Pred nedeľou sme však v dobrej pozícii.“

Kým takto pred dvomi rokmi McLaren na úvodnom podujatí v Bahrajne súperil s Ferrari, dnes sú jeho rivalmi úplne iné značky. Fanúšikovia tradičnej britskej stajne zažívajú ďalšiu skúšku trpezlivosti. „Celé štartové pole je k sebe bližšie, od prvého po posledné miesto. Nikto to neočakával. V strede je to ešte tesnejšie, teraz priamo súperíme aj s Williamsom či Haasom. Je pred nami náročná nedeľa, no teším sa na ňu,“ doplnil Lando Norris.

Nováčik Oscar Piastri sa kvalifikoval na osemnástom mieste. V Q1 doplatil aj na červené vlajky a v závere sa už nedokázal dostatočne zlepšiť. Je otázne, ako a či sa vôbec bude McLaren schopný posúvať v pretekoch smerom nahor.

„Urobil som príliš veľa chýb. Červená vlajka mi nepomohla a kolo na druhej sade pneumatík mi nevyšlo. V nedeľu, verím, môžeme získať nejaké pozície, taký je plán. Uvidíme, ako to pôjde, naša rýchlosť na rovinkách totiž nepatrí medzi silné stránky. Teším sa na svoje prvé preteky po dlhšej pauze,“ povedal Oscar Piastri, ktorý bol v minulej sezóne rezervným pilotom Alpinu.

Ak si pozriete sociálne siete McLarenu, nájdete tam množstvo kritických komentárov od fanúšikov, ktorí už jednoducho strácajú trpezlivosť. Je ťažké sa vôbec tešiť na prvú veľkú cenu sezóny, keď sami priaznivci vedia, že to s vysokou pravdepodobnosťou ani v tomto roku nebude o pódiách či nebodaj víťazstvách.

A kým Aston Martin urobil medziročne obrovský skok, vo Wokingu akoby blúdili v začarovanom kruhu. „Vieme, že pri tejto konfigurácii auta potrebujeme nájsť nejaký dodatočný výkon. V kvalifikácii to však bolo veľmi, veľmi tesné. Štartové pole je bližšie pri sebe a pre nedeľu je všetko v hre. Pri našom solídnom tempe na dlhú vzdialenosť veríme, že môžeme s obomi našimi autami cieliť na body,“ deklaroval technický riaditeľ James Key ambiciózny plán tímu na nedeľu. Ako si slovíčko ´ambiciózny´ vyložíte, je už len na vás a tom, či ste napríklad zažili éru, keď McLaren aj vyhrával…

Súvisiace články

Diskusia