logo F1online.sk

Audi nebude hotový tím pred rokom 2027, prehlásil Key

James Key
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Alfa Romeo, Sauber, Stake. Komentátorov, novinárov a fanúšikov čakajú v nasledujúcich dvoch rokoch ďalšie bolehlavy ohľadne pomenovania stajne z Hinwilu. Nový titulárny sponzor zrejme tušil, že pomenovanie Sauber bude ďaleko populárnejšie a preto sa rozhodol toto slovo z názvu úplne vyškrtnúť. Stajňa bude dva roky jazdiť pod značkou Stake a potom sa stane továrenským tímom Audi. Podľa jej technického riaditeľa Jamesa Keya však toto prechodné obdobie nebude trvať dva, ale minimálne tri roky.

Sauber sa v súčasnosti nachádza v procese transformácie. Či však prebieha dostatočne rýchlo a má dostatočné finančné zdroje, to je odlišná otázka. V tíme vyzývajú na trpezlivosť a prízvukujú, že ani počas prvého roka pod hlavičkou nemeckej automobilky nebude všetko na svojom mieste.

„Pokiaľ ide o nasledujúce kroky, máme na stole dôležitý a dobre zdokumentovaný plán,“ prehlásil technický riaditeľ tímu Stake James Key. „Už ho realizujeme a prioritou je prilákať do tímu tie správne talenty, ktoré sa pripoja k ďalším talentovaným ľuďom v našej továrni. Za oponou na tom tvrdo pracujeme.“

„Samozrejme, že musíte počkať nejaký čas, kým ľuďom z konkurenčných tímov uplynú výpovedné lehoty. Niežeby sme na to však čakali. Je toho veľa, čo môžete urobiť teraz bez ďalších ľudí. Keď chceme dosiahnuť naše ciele, v konečnom dôsledku musíme expandovať nielen v kľúčových oblastiach, ale vlastne vo všetkých oblastiach. Krok vpred musíme urobiť všade bez ohľadu na to, kde sa v tomto procese nachádzame,“ povedal Key.

Technický riaditeľ nazval tento proces „krátkodobou ambíciou“, ktorá sa realizuje aj s ohľadom na rok 2024. Kľúčovým termínom pre partičku z Hinwilu je však rok 2026. Koniec Alfy Romeo a prechod k menu Stake nie je novou kapitolou, ale v skutočnosti len začiatok dvojročného prechodného obdobia, na konci ktorého čaká tím skutočný nový začiatok.

„Hotový tím z nás bude pravdepodobne až niekedy okolo roku 2027, pretože máme veľa práce. V roku 2026 však už budeme v oveľa lepšej forme. Dá nám to príležitosť urobiť potrebný krok vpred,“ povedal Key, ktorý v tomto tíme pôsobil už v rokoch 2010 až 2012. Sám hovorí, že aj keď toto prostredie pozná, za tie roky sa mnohé zmenilo.

„Tím rastie. V skutočnosti ide o veľmi mladý tím, aj keď dnes sa už v Sauberi cítim starý. Keď som tu prvýkrát nastúpil, bol som dosť mladý. Myslím si, že obdobie stability, ktorým si prešiel pod súčasným majiteľom, tímu skutočne prospel a dokázal rásť. Teraz má pred sebou vzrušujúce kroky vpred v blízkej budúcnosti,” povedal Key.