logo F1online.sk

Chystáme celý rad vylepšení, ozýva sa z garáže Sauberu

Kuan-jü Čou
© X/Stake F1 Team Kick Sauber
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 3. 2024

Vlaňajšia sezóna v podaní Sauberu mala prívlastok mizerná. Tím z Hinwilu skončil až na deviatom mieste a zaostal ďaleko za očakávaniami. V roku 2024 by si švajčiarsky celok rád polepšil, no je si vedomý toho, že úspech sa nedostaví bez vlastného pričinenia. Chystá preto celý rad vylepšení, ktoré začne postupne nasadzovať už v najbližších týždňoch.

Hoci sezóna ešte len začala, niektoré stajne už avizujú, že v najbližších týždňoch predstavia množstvo signifikantných vylepšení. Takýmto tímom je aj Sauber, ktorý mieni zavádzať novinky v rýchlom slede za sebou.

„Prvá špecifikácia nového monopostu sa javí byť fajn. Auto však ešte nie je úplne doladené, čo samozrejme na prvý pohľad nevidno,“ uviedol technický šéf tímu James Key pred premiérovými pretekmi sezóny v Bahrajne.

„Na monoposte preto pribudne viacero noviniek, a to už v Bahrajne. Ďalšie vylepšenia zavedieme v nasledujúcich (niekoľkých) pretekoch,“ nechal sa počuť Key pre RaceFans.

Aj keď sa Sauber v roku 2026 pretransformuje na Audi a stane sa továrenským tímom, v súčasnosti sa stále jedná o malý švajčiarsky tím, ktorý musí umne narábať s každým jedným eurom. O to viac je prekvapujúce, že celok z Hinwilu mieni zavádzať jedno vylepšenie za druhým – akoby ani nebol limitovaný obmedzenými zdrojmi.

„Na malý tím vyvíjame nesmierne agresívne,“ prikývol Key. „Reagujeme však na požiadavky vedenia, a to brilantne. Ťaháme za jeden povraz a hľadáme spôsoby, ako dosiahnuť naše ciele, aj keď nedisponujeme toľkými zamestnancami, resp. nemáme také možnosti ako iné tímy. V tom, čo robíme, budeme pokračovať.“

A to z toho dôvodu, aby si Sauber oproti vlaňajšku výsledkovo polepšil. Pokiaľ sa však jedná o konkrétne ciele tímu, tie si predposledný celok minuloročného šampionátu dosiaľ nestanovil.

„Najprv zhodnotíme, ako na tom sme,“ vysvetlil Key. „Následne budeme pokračovať v tom, čo robíme, alebo vo vývoji spomalíme a pokúsime sa priniesť výraznejšie vylepšenia možno niekedy neskôr. Spočiatku však budeme vyvíjať tak agresívne, ako to len pôjde,“ doplnil 52-ročný inžinier.