logo F1online.skF1online.sk

Tost by mohol „teoreticky“ využiť Ricciardove služby, ale táto myšlienka mu príliš nevonia

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 2. 2023

Keď budete „brúzdať“ po webstránkach Red Bullu a AlphaTauri, zistíte, že hoci sa Daniel Ricciardo vrátil po piatich rokoch do Red Bullu v úlohe rezervného jazdca, s AlphaTauri nemá Austrálčan nič spoločné. Rodák z Perthu by sa v tomto roku mohol teoreticky predstaviť v kokpite Red Bullu v prípade absencie Sergia Péreza alebo Maxa Verstappena. Čo však v prípade absencie niektorého z pilotov AlphaTauri?

Medzi pilotmi stajne z Faenzy je na oficiálnych stránkach tímu vedený okrem Júkiho Cunodu a Nycka de Vriesa aj Liam Lawson. Ten sa už čoskoro pustí do bojov v japonskej Super Formule, popri ktorých bude aj naďalej pracovať ako testovací a rezervný pilot Red Bullu.

Ak by teda jeden z dvojice Cunoda – de Vries nemohol z akéhokoľvek dôvodu nastúpiť, koho Franz Tost a Red Bull postavia? Mohol by to byť aj Daniel Ricciarda? „Teoreticky áno,“ prehlásil Tost, „ale prakticky v niečo také nedúfam, pretože tu sú mladí jazdci ako Liam Lawson alebo Dennis Hauger.“

„Myslím si, že sa primárne sústredíme na mladých pilotov, pretože tí sú v našich kapacitách,“ dodal.

AlphaTauri, a jej duchovný predchodca Toro Rosso, slúži v prvom rade ako škola pre mladých pilotov. V tejto stajni jazdili takmer výhradne jazdci, s ktorými sa počítalo do hlavného tímu. To sa však v posledných rokoch trochu zmenilo, keď hlavný tím najal Sergia Péreza a jeho sesterská stajňa sa dlho spoliehala na služby Pierra Gaslyho, ktorý bol s druhou šancou v Red Bulle dlho spájaný, ale z dnešného pohľadu vieme, že Francúzove nádeje boli plané.

Zmenu filozofie dnes Tost vysvetľuje skutočnosťou, že súčasná Formula 1 je príliš zložitá, aby si tím mohol dovoliť nasadiť dvoch nováčikov. V tíme musíte mať aspoň jedného pilota schopného poskytnúť spätnú väzbu na základe svojich skúseností.

„Vždy budeme závislí od Red Bullu a naša filozofia sa nemení. Vždy budeme zameraní na budúcnosť a výchovu mladých jazdcov, ale Formula 1 sa zmenila a v súčasnosti je veľmi, veľmi konkurencieschopná,“ vysvetľuje Tost.

„To znamená, že ak chcete priviesť mladých jazdcov, musíte im vytvoriť čo najlepší program a pripraviť ich čo najlepšie. Potrebujeme mať v aute jedného skúseného pilota kvôli jeho spätnej väzbe. Priviesť dvoch mladých pretekárov by bolo zložité.“

„Ak by však Red Bull Racing v budúcnosti potreboval jedného z našich pretekárov, tak presne z tohto dôvodu má na rošte dva tímy,“ dodal Tost.

Súvisiace články

Diskusia