logo F1online.sk

Jordan: Andretti si musí miesto v F1 zaslúžiť, meno nestačí

Roger Griffiths a Michael Andretti
© Twitter/BMW Motorsport
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2023

Tím Andretti sa snaží dostať sa do F1 stoj čo stoj. Disponuje dostatkom financií, teší sa podpore prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema a v neposlednom rade má „meno“. To však podľa Eddieho Jordana nestačí. Ír sa domnieva, že americká stajňa si musí svoje miesto vo Formule 1 predovšetkým zaslúžiť.

Sedemdesiatštyriročný Ír by síce viac tímov na štartovom rošte privítal, ale nie za každú cenu. Andretti má podľa neho „meno“, to samotné už dnes však nestačí.

„Nemyslím si, že je to nevyhnutne zlá vec [mať viac áut na štartovom rošte, pozn. red.]. Andretti má skvelé meno, nemám nič proti samotnej rodine, Mariovi a ani Michaelovi, v histórii motoršportu za sebou zanechali nezmazateľnú stopu,“ uviedol Eddie Jordan pre Metro.

„Nemali by sa tam však dostať len pre svoje meno. Musia si zaslúžiť tam byť. Aj Bernie [Ecclestone, pozn. red.] hovorieval, že tímy si svoje miesto v F1 musia zaslúžiť.“

Hoci sa Andretti pri svojom úsilí dostať sa do F1 teší podpore zo strany FIA, tímom sa možnosť, že by sa štartové pole rozšírilo o nového hráča, veľmi nepozdáva. Existujúce celky sa totiž nechcú deliť o príjmy zo zisku, ktorý Formula 1 generuje.

Jordan toto počínanie tímov odsudzuje.

„Podľa môjho názoru môžu všetci hovoriť, čo chcú, ale ide o peniaze a ako vieme, peniaze sú stelesnením všetkého zla – to sa nikdy nezmenilo.“

„Spomínam si, že za mojich čias bolo v Mexiku na štartovom rošte 33 áut a Bernie mi nedal ani garáž. Bol som na tráve na polceste do Mexiko City,“ zavtipkoval na záver Jordan.

Súvisiace články