logo F1online.sk

Máme všetko potrebné na útok, ozvalo sa z tábora Mercedesu

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2023

Nálada v Mercedese sa postupne zlepšuje. Na rozdiel od minuloročných predsezónnych testov tentoraz sú strieborné šípy v oveľa lepšej forme, ba podľa Wolffa dokonca v takej dobrej, že by mohli vyzvať Maxa Verstappena a Red Bull v boji o ďalší titul.

Počítadlo kôl Mercedesu sa vo štvrtok zastavilo na hodnote 152, čo bola druhá najvyššia hodnota na štartovom rošte. Viac kilometrov prekonal len Max Verstappen, ktorého zdolanie bude jedným z hlavných cieľov v novej sezóne.

Mohlo by sa to tentoraz podariť? “Jazdcovi, ktorý má ambíciu vyhrávať preteky a šampionáty, musíte poskytnúť dobré auto, a my ho máme,” nechal sa počuť Toto Wolff vo štvrtok v Bahrajne, keď hovoril o majstrovských ingredienciách. “My chceme vyhrať. Vlani v tejto fáze sezóny sme vedeli, že sme sa ocitli v problémoch, pretože auto poskakovalo a my sme s ním nevedeli poriadne jazdiť. Ale dnes je to úplne iné. Zdá sa, že auto je správne vyvážené a dobrou správou je, že neposkakuje.”

Pokojnejšie auto a stabilnejšia platforma

Pred rokom Mercedes sužovali problémy s monopostom, ktoré už vtedy predpovedali výsledkovú skazu. Najmenej úspešnú sezónu od roku 2014 by však mohla vystriedať možno aj majstrovská. Okrem Tota Wolffa má totiž dobrý pocit aj šéf traťových inžinierov Andrew Shovlin.

“Naše auto fungovalo bezchybne od začiatku až do konca, čo nám umožnilo dokončiť ambiciózny program prvého dňa,” vyhlásil Andrew Shovlin. “Vždy potrebujete pár dní na to, aby ste pochopili nové auto, ale my už máme celkom dobrú predstavu o tom, ako by sme chceli vylepšiť jeho balans. Povzbudzujúce je, že máme oveľa pokojnejšiu a stabilnejšiu platformu ako pri monoposte W13. S touto platformou môžeme pracovať.”

Mercedes v úvode minulého roka prakticky nevyvíjal. Kým inžinieri neprišli na skutočnú príčinu poskakovania, nemalo zmysel prinášať balíky noviniek. I napriek týmto “prestojom” sa Mercedes v závere ročníka dotiahol na súperov a nechýbalo veľa, aby v konštruktéroch porazil aj Ferrari. Ak si udrží podobné vývojové tempo aj tento rok, sen o titule sa môže stať realitou.

“Po prvom dni je pohľad na výkonnosť vždy trochu rozmazaný, takže je ťažké povedať, ako sme na tom, no už sme identifikovali niekoľko kľúčových oblastí, kde by sme vedeli nájsť extra výkon,” pokračoval v navnadzovaní fanúšikov Shovlin.

Následne sľúbil, že sa pri vývoji nezastavia. “Budeme pracovať predpokladajúc, že ostatných musíme dobehnúť a pred prvými pretekmi musíme splniť všetky body, aby sme našli výkon. Nasledujúce dva dni budú rovnako nabité ako dnešok, keďže sa chceme toho naučiť čo najviac. Dúfame, že auto bude fungovať ako hodinky a najlepšie využijeme zostávajúci čas na trati.”

Prvý deň sa niesol aj v znamení veľmi dobrej spoľahlivosti, čo je pre všetky tímy skvelou správou. Pre úspešné uzavretie predsezónnych testov je kľúčový práve počet odjazdených kilometrov.

Lewis Hamilton bol so svojimi 83 kolami spokojný. “Prešli sme si náš program a nazbierali sme množstvo dát. Mali sme tiež dobrú spoľahlivosť, ktorá sa podpísala pod náš veľký objem kilometrov. Zaň vďačíme úžasnej práci doma v Brackley a Brixworthe. Teraz musíme ísť naplno, koncentrovať sa sami na seba a aj zostať koncentrovaní. Ťažko povedať, kde v poradí sa nachádzame, ale v najbližších dňoch nadobudneme presnejší dojem.”

George Russell napokon doplnil: “Je skvelé byť späť v monoposte a nazbierať prvé skutočné skúsenosti s W14. Ešte je skoro na hodnotenia, ako sme na tom s výkonnosťou v porovnaní s konkurenciou, ale máme za sebou čistý deň a veľa sme sa naučili. Odnášame si množstvo pozitív a v najbližších dňoch sa môžeme koncentrovať na to, aby sme maximalizovali potenciál auta.”

Súvisiace články