logo F1online.sk

Mercedes možno bude odchod de Vriesa ľutovať, myslí si Shovlin

Nyck de Vries
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2023

Aký dobrý je Nyck de Vries? To sa ešte len dozvieme. Občas sa jazdci so skvelou juniorskou kariérou vo Formule 1 natrápia a niekedy tam prekvapia aj tí nie úplne najúspešnejší. Nyckova juniorská kariéra z neho rozhodne nerobí outsidera, no do Formuly 1 vstúpi až ako 28-ročný. Podľa Andrewa Shovlina však môže v najvyššej motoristickej triede urobiť veľkú kariéru.

Pred štartom kariéry Nycka de Vriesa vo Formule 1 je všetko otvorené. Možno ho čaká iba ročná alebo dvojročná zastávka a možno ho budeme vo Formule 1 vídať ešte celú dekádu. Jeho bývalý zamestnávateľ sa však prikláňa k druhej možnosti.

„Nepochybujem o tom, že Nyck je schopný vyhrávať preteky, ak bude mať v rukách to správne auto a jazdiť za správny tím,“ povedal v novovzniknutej knihe Max & Nyck šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin. „Či sa stane majstrom sveta, to závisí na ňom. Vzhľadom na svoj vek má menej času, ale vynahrádza to skúsenosťami.“

„S Nyckom sme mali dohodu, že keď ho nebudeme môcť dostať do Mercedesu, môže si podľa seba vybrať tú najlepšiu možnosť. A možno budeme ľutovať, že sme ho nechali odísť,“ myslí si britský inžinier.

„Nebol by som totiž prekvapený, keby sme proti nemu čoskoro pretekali vo farbách továrenského Red Bullu. Tiež by ma vôbec neprekvapilo, keby sa tak stalo v priebehu nasledujúcich dvanástich mesiacov,“ dodal Shovlin.

Čo však mali v Mercedese robiť? Brániť Nyckovi v naplnení životného sna len preto, aby neposilnili Red Bull? Niečo také by bolo nielen neetické, ale zároveň zrejme aj porušenie de Vriesovej zmluvy, keďže podobné klauzuly väčšinou rezervní piloti vo svojich kontraktoch majú. Mercedes mal prednosť, ale nenašiel svojmu jazdcovi miesto, takže Nyck mohol o svojom osude rozhodnúť sám.

„Veľmi dobre zapadol do nášho tímu, ale nemôžete niekoho len tak držať. Bol pre nás ideálnym testovacím a rezervným jazdcom. Keby sme si ho mohli nechať v zálohe a využiť v prípade potreby, urobili by sme to, ale potom by sme mu zabránili splniť si sen,“ hovorí Shovlin, ktorý bol prekvapený pomerne slabým záujmom o jeho služby.

„Považujem za zvláštne, že sa o jeho služby viac nebojovalo. Jedine Red Bull urobil rozhodnutie založené čisto na základe zručností. Podľa mňa aj politické dôvody stáli za tým, že nedostal miesto inde,“ dodal Shovlin.

Súvisiace články