logo F1online.skF1online.sk

Zákaz politických stanovísk sa nepozdáva ani Norrisovi či Russellovi: Nie sme školáci

Lando Norris pred Georgeom Russellom
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2023

Po tom, čo zákaz politických, náboženských a osobných stanovísk skritizovali Valtteri Bottas, Sebastian Vettel či Lewis Hamilton, sa v negatívnom duchu vyjadrili na adresu tohto obmedzenia aj Lando Norris a George Russell. Prvý z menovaných utrúsil, že Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zachádza s pretekármi F1 ako so školákmi, druhý zase označil predpis za hlúpy a zbytočný.

Isté je, že azda žiadnemu z pilotov štartového poľa tento zákaz nevonia – a nielen im. Voči kontroverznej aktualizácii Medzinárodného športového kódexu zaujali kritický postoj aj niektorí šéfovia tímov, špecificky Christian Horner, ktorý sa nechal počuť, že obmedzenie urobí z jazdcov len hŕstku robotov bez názoru.

Landovi Norrisovi najväčšmi prekáža to, že FIA nejedná s jazdcami ako s dospelými či seberovnými, ale ako s bandou školákov.

„Mali by sme mať možnosť povedať, čo chceme a čomu veríme, nie sme predsa v škole,“ vyslovil sa na margo zákazu Lando Norris. „Máme sa snáď pýtať, či môžeme povedať toto alebo tamto?“

„Domnievam sa, že sme dospelí a dokážeme robiť inteligentné rozhodnutia. Možno ľudia občas urobia hlúpe rozhodnutia, ale to sa v živote stáva. Robíme to, pretože máme veľa fanúšikov, milióny fanúšikov a divákov, ktorých chceme ovplyvniť, viesť alebo im týmto spôsobom pomôcť.“

„Malo by nám byť umožnené hovoriť a robiť to, čo chceme. To definuje ľudí, to je to, čo z nás robí ľudí. Snažíme sa len pomáhať ľuďom na celom svete, dávať im rady a podobne. Neexistuje žiadny dôvod, pre ktorý by nám to nemalo byť umožnené,“ dodal Norris.

Rovnako kritický postoj ako Lando Norris zaujal voči nariadeniu aj starší z britskej dvojice pretekárov George Russell, ktorý však verí, že FIA zákaz bližšie objasní a dá všetko na pravú mieru.

„Nie som si istý, prečo zaujala FIA takýto postoj,“ vyslovil sa George Russell. „Myslím si, že je úplne zbytočné zavádzať to v športe a vo svete, v ktorom momentálne žijeme. Samozrejme, snažíme sa nájsť vysvetlenie a verím, že sa to vyrieši. Rád by som si myslel, že ide o akési nedorozumenie, no pravdupovediac, momentálne z toho veľa vyvodiť neviem.“

„Pokúsime sa nájsť vysvetlenie a uvidíme, na čom vlastne sme. Nebudeme však obmedzovať svoje názory alebo myšlienky kvôli nejakej hlúpej regulácii. Všetci sme tu preto, aby sme mali slobodu prejavu a delili sa o akékoľvek názory, ktoré máme.“

„Som si istý, že sa situácia vyjasní. Dúfam a verím, že sa tak stane do prvých pretekov. Neviem si predstaviť, že by chceli niekoho z nás obmedzovať v niektorom z našich názorov. Je to súčasť slobody prejavu, máme právo deliť sa o svoje názory na akejkoľvek platforme, ktorej chceme. Nemyslím si, že by to bránilo v napredovaní športu,“ uzavrel Russell.

Súvisiace články

Diskusia