logo F1online.sk

Domenicali: F1 nie je na predaj. FIA je pri verdiktoch o rozpočtovom strope pomalá

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2023

Minulý mesiac vyplávala na povrch informácia, že sa Saudskoarabský investičný fond usiluje od Liberty Media odkúpiť Formulu 1 za astronomických 20 miliárd dolárov. Prezident FIA Mohamed bin Sulajem následne označil túto sumu za „prestrelenú“, čím sa dostal do nemilosti vedenia kráľovnej motoršportu, keďže zasahovanie do obchodných záujmov F1 neprináleží medzi jeho kompetencie. Liberty Media sa však štedrou ponukou Saudov opantať i tak nenechala a svoje cenné vlastníctvo si ponechala. Podľa Stefana Domenicaliho by sa majitelia „efjednotky“ súťaže ochotní vzdať neboli, a to zrejme ani za oveľa vyššiu čiastku, keďže je v súčasnosti akýmsi „strategickým aktívom“.

Liberty Media popritom zaplatila za komerčné práva Formuly 1 v roku 2017 „len“ štyri miliardy dolárov. Keďže však F1 naberá každým rokom na popularite, jej hodnota sa neustále (a pomerne skokovo) zvyšuje. Zbaviť sa tak najvyššej motoristickej súťaže v súčasnosti by rozumné zrejme nebolo, s čím sa stotožňuje aj Stefano Domenicali.

„Je to otázka na akcionárov, no nemyslím si, že je Formula 1 na predaj,“ uviedol šéf Formuly 1 Stefano Domenicali. „Môžete vidieť, že do Formuly 1 investujeme veľké množstvo peňazí, a to napríklad v Las Vegas. Kúpili sme tam pozemky za 240 miliónov dolárov. Do výstavby tamojšej infraštruktúry investujeme viac než pol miliardy.“

Podľa bývalého šéfa Ferrari jednoducho predaj Formuly 1 nateraz nie je na programe dňa.

„Je to vskutku korunovačný klenot v ich portfóliu [v portfóliu Liberty Media, pozn. red.],“ poznamenal Domenicali. „Plne podporujú to, čo robíme. Formula 1 má v súčasnosti obrovskú hodnotu. Myslím si, že je to kvôli skvelej práci, ktorú spoločne odvádzame. Nemyslím si, že akcionári rozmýšľajú nad predajom F1.“

Domenicali sa v sérii rozhovorov, ktoré prednedávnom poskytol, rozhovoril aj o problematike rozpočtového stropu, ktorý bol zavedený pred sezónou 2021. Hneď v pilotnom ročníku totiž došlo k jeho prekročeniu zo strany Red Bullu, ktorý však spoznal trest za svoj prehrešok až na konci minulého roka.

Podľa Taliana by FIA mala o prípadných ďalších „hriešnikoch“, ktorí prekročia rozpočtový strop, informovať omnoho rýchlejšie než vlani, rovnako tak by mala rýchlejšie za jeho nedodržanie prijímať aj samotné verdikty.

„Pre dôveryhodnosť tohto športu musíme, aby sme si overili, že všetci rešpektujú toto pravidlo [rozpočtový strop, pozn. red.] o jeho nedodržaní informovať skôr,“ vyslovil sa Domenicali. „Diskutujeme o tom s FIA, je na nich, aby sme sa uistili, že kontrola a certifikácia budú vykonané oveľa skôr, pretože, aby sme vinníkov potrestali, musíme tak učiniť tým správnym spôsobom v čo najkratšom čase. Vidíme, že aj iné športy, ktoré majú zavedené rozpočtový strop, reagujú na jeho prekročenie podľa môjho názoru až príliš neskoro, čo rozhodne nie je dobré.“

Domenicali dúfa, že v minulom roku rozpočtový strop nikto neprekročil. „Som si istý, že teraz každý chápe, aké by to malo dôsledky,“ dodal 57-ročný rodák z Imoly.

Súvisiace články