logo F1online.sk

Celé pole bude v tomto roku omnoho vyrovnanejšie, myslí si Tost

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Nebudeme si klamať, sezóna 2022 bola vyrovnaná v podstate len vo svojej prvej tretine. Aj keď sa nám nové pravidlá a nové pomery pozdávajú, v tomto roku by sme už radi videli poriadne ostrý boj o titul, ideálne medzi tromi tímami. Podľa šéfa AlphaTauri Franza Tosta by sme sa toho mohli aj dočkať.

Podľa rakúskeho šéfa talianskeho tímu by sa mohlo celé štartové pole začať vyrovnávať. Niektorí majú dôvody byť voči tomuto názoru skeptickí, ale my budeme dúfať, že jeho slová sa nakoniec naplnia.

„Myslím si, že celé pole bude omnoho vyrovnanejšie,“ prehlásil Tost. „Samozrejme, tri veľké tímy majú stále výhodu vďaka svojim infraštruktúram a tiež po personálnej stránke, ale som si istý, že monoposty budú v roku 2023 oveľa vyrovnanejšie.“

„Navyše, aj keď Max Verstappen vlani získal titul pomerne skoro, neočakávam, že v tomto roku bude mať jeden jazdec takú veľkú výhodu a stane sa majstrom sveta tak skoro. Podľa mňa nás čaká boj do konca sezóny. Niečo také chcú vidieť fanúšikovia i my všetci,“ dodal Tost.

Ten svojmu tímu a zverencom kladie vysoké ciele. Napriek tomu, že AlphaTauri sa minulou sezónou pretrápilo, Júki Cunoda má v tomto roku za úlohu bojovať o Q3 a body každý víkend. Čo však jeho nový tímový kolega?

„Nyck odjazdil vo Formule 1 len jednu veľkú cenu, minulý rok v Monze, keď odviedol fantastický výkon. Napriek tomu má v motoršporte bohaté skúsenosti, vyhrával preteky a získal tituly v mnohých sériách, ktorých sa zúčastnil. Preto som si celkom istý, že bude schopný skoro dodávať dobré výsledky a v pretekoch finišovať na bodovaných priečkach,“ hovorí Tost.

„Nyck je technicky veľmi zdatný a koncentrovaný. Už keď jazdil s naším monopostom na posezónnych testoch v Abú Zabí, bol schopný poskytnúť inžinierom dobrú spätnú väzbu. Myslím si, že novému autu okamžite porozumie a jeho spätná väzba tímu pomôže, pretože ako som povedal, rozumie technickým výzvam, ktoré skrývajú monoposty Formuly 1. Verím, že je to jeden z najschopnejších jazdcov, pokiaľ ide o technickú adaptabilitu,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články