logo F1online.sk

Nemáme v úmysle investovať všetky naše peniaze do motoršportu, znie z Alfy Romeo

Alfa Romeo, ilustračné
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2023

Značka Alfa Romeo po roku 2023 z Formuly 1 zmizne. Talianska automobilka bude jej súčasťou šiesty rok ako sponzor stajne Sauber, od ktorého si kúpila aj práva na pomenovanie tímu. Švajčiarsky celok sa však vydáva novou cestou, na konci ktorej je spojenie s nemeckou automobilkou Audi, takže aj Alfa Romeo sa musí vydať za novými výzvami.

Aj keď to vždy budilo ten dojem, Alfa Romeo nikdy nebola továrenským tímom. Jedná sa o Sauber s „nálepkou“ talianskej automobilky, ktorá do švajčiarskeho celku nalievala sponzorské príspevky.

Od roku 2026 však bude v Hinwile sídliť jedna z tovární Audi. Nemecká automobilka urobila to, čo Alfa Romeo nie, rozhodla sa vstúpiť do Formuly 1 s vlastným tímom. V Taliansku však na motoršport nezanevreli. Síce nemajú toľko peňazí ako Audi, ale pretekať chcú. Objavili sa správy, že Alfa Romeo by mohla postaviť vlastný špeciál pre Le Mans, ale to sa zatiaľ nepotvrdilo.

„Vydali sme sa vlastnou cestou,“ povedal o rozchode so Sauberom generálny riaditeľ Alfy Romeo Jean-Philippe Imparato. „Teraz si musíme vybrať, v ktorej kategórii motoristického športu zostaneme.“

„Automobilové preteky sú súčasťou DNA Alfy Romeo. Zároveň však musíme byť realistickí v tom, aký ekonomický dopad bude mať náš pretekársky program. Ešte sme sa teda nerozhodli, ktoré kroky podnikneme,“ dodal Imparato.

Je zrejmé, že značka vo Formule 1 pokračovať nebude. Keďže však chce pokračovať a naďalej sa objavovať vo svete automobilových pretekov, možno ju ešte uvidíme napríklad vo Formule E alebo už v spomínaných vytrvalostných pretekoch.

„Na takú investíciu, akou je kúpa formulového tímu, si nemôžem dovoliť ani pomyslieť. S peniazmi potrebnými na jeho kúpu a rozvoj, môžete podniknúť niečo celkom iné – napríklad vyvinúť nové cestné auto. Nemám v úmysle investovať všetky naše peniaze do motoršportu,“ hovorí Imparato.

Ten však nevylučuje, že by sa Alfa Romeo mohla opäť vrátiť ako sponzor. Sám totiž povedal, že sa investícia do Sauberu vrátila automobilke „dvadsaťnásobne“. „Povieme o tom v júni. Na konci mája padne rozhodnutie interne a potom to oznámime buďto v Le Mans alebo na britskej GP, príp. na oboch,“ odhalil Imparato.

Súvisiace články