logo F1online.sk

Sulajem sa sťahuje do úzadia, Tombazis prevezme agendu F1

Mohamed bin Sulajem
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 2. 2023

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem v stredu oznámil, že sa vzdáva agendy Formuly 1, ktorú prenechá technickému riaditeľovi FIA pre monoposty Nikolasovi Tombazisovi. Grék tak ponesie na pleciach po novom o čosi viac zodpovednosti, no ústrednou postavou zostane aj naďalej Emirátčan. Sulajem, ktorý je vo funkcii od decembra 2021, bude o najdôležitejších strategických záležitostiach rozhodovať aj naďalej, Tombazis bude prosto primárnou kontaktnou osobou pre tímy F1.

Sulajem, ktorý sa po zvolení za prezidenta FIA rozhodol prepracovať systém, akým sú preteky kontrolované či uskutočniť zmeny vo vrcholovom manažmente vo FIA, tak bude stále tým, ktorý ma hlavné slovo. Navyše, keďže bude za komunikáciu s tímami zodpovedný Tombazis, primárnej kritike zo strany tímov tak nebude čeliť Emirátčan, no „odskáče“ si to Grék. Sulajem to vymyslel zo svojho pohľadu vskutku geniálne, no naštrbené vzťahy s F1 to nezlepší, práve naopak – napätie sa skôr ešte väčšmi prehĺbi.

Do úzadia sa sťahuje totiž práve v momente, keď čelí ostrej kritike zo všetkých strán – či už pre zavedenie zákazu politických stanovísk, sexistické komentáre či zasahovanie do obchodných záujmov F1.

„Prezident tento plán jasne stanovil vo svojom manifeste ešte predtým, ako bol zvolený,“ poznamenal hovorca FIA pre Motorsport.com.

„Zaviazal sa, že vymenuje generálneho riaditeľa FIA, aby zabezpečil integrované a zosúladené riadenie a tiež, že zavedie revidovaný rámec riadenia pod vedením tímu, ktorý bude zameraný na transparentnosť, demokraciu a rast.“

„Tieto ciele, ako aj vytvorenie oddelenia FIA pre monoposty, sú plánované už od začiatku tohto predsedníctva. Prezident FIA má široké kompetencie, ktoré sa vzťahujú na všetky oblasti globálneho motoršportu a jeho mobility. Teraz, keď je štrukturálna reorganizácia vo Formule 1 ukončená, sa jedná o prirodzený ďalší krok,“ dodal hovorca.

Obdobne ako hovorca sa vyslovil aj samotný Sulajem:

“Mojím cieľom bolo stať sa nevýkonným prezidentom prostredníctvom náboru tímu profesionálnych manažérov, ktorý je už z veľkej časti dokončený.”

“Ohľadom všetkých záležitostí týkajúcich sa F1 preto budete v každodennom kontakte s Nikolasom [Tomabzisom, pozn. red.] a jeho tímom, zatiaľ čo ja sa s mojím tímom zameriam na strategické záležitosti.”

Súvisiace články