logo F1online.sk

Sargeant: Bol som si stopercentne istý, že môj sen je v troskách

Logan Sargeant
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2023

Takéto príbehy Formula 1 miluje. Keď si už myslíte, že všetko je stratené, nemusí byť nič stratené. Logan Sargeant sa o tom presvedčil na vlastnej koži. Ešte pred pár mesiacmi si totiž myslel, že jeho sen o Formule 1 leží v troskách. V priebehu jedného roka sa však všetko dokonalo otočilo a dnes sa rodák z Floridy teší na svoju premiéru.

Bez peňazí, bez auta a bez kariéry, to si vo svojom živote už povedal nejeden pretekár, avšak len málo z nich to napriek príkoriam dotiahlo až do Formuly 1. Patrí k nim aj Logan Sargeant, ktorý má za sebou skvelý príbeh.

Vo Formule 3 strávil hneď tri roky, čo je rozhodne dosť dlhá doba. Vo svojej poslednej sezóne v tejto kategórii jazdil v roku 2021 za český tím Charouz, ktorý očividne nemal k dispozícii to najlepšie vybavenie. Sargeant tam však dokázal zahviezdiť a celkové siedme miesto jeho kariére osožilo možno viac, než tretia priečka (na tímového kolegu Oscara Piastriho vtedy stratil len štyri body, keď sa v posledných pretekoch zaplietol do nehody a prišiel o titul) rok predtým s Premou. Pred sezónou 2022 už mal na stole ponuku od Williamsu a sedačku vo Formule 2 s tímom Carlin.

„Bol som si stopercentne istý, že môj sen je v troskách,“ spomína s odstupom času na rok 2021 Sargeant. „V tom čase som si skrátka hovoril: ‚Okej, všetko to ide smerom k vytrvalostným pretekom alebo IndyCar.‘ A bol som s tým úplne v pohode.“

„Taká bola moja vtedajšia realita. Cítil som, že sú to posledné dve miesta, kam sa ešte môžem obrátiť. Sedačka v F3 bola vtedy pre mňa skrátka zabijak času, možnosť zotrvať v aute a spôsob, ako pomôcť tímu posunúť sa vpred. Preteky v LMP2 a GT-čkach som považoval za zábavu a možnosť nabrať trochu skúseností vo vytrvalostných pretekoch i športiakoch. Ak mám byť úprimný, mám pocit, že to nakoniec bolo všetko nesmierne prospešné a veľmi mi to pomohlo. Som tak rád, že som to všetko absolvoval,“ povedal Sargeant.

Ten si tak čoskoro splní dokonalý americký sen. Jeho vlasť čakala na zástupcu vo Formule 1 dlho a Logan chce postupovať krok po kroku. Pre svoju nováčikovskú sezónu si ani nezadefinoval nejaký jasný cieľ.

„Určite nemá zmysel vytvárať nejaké vyčísliteľné ambície. Myslím si, že do tejto sezóny musím ísť s cieľom naučiť sa toho čo najviac, byť otvorený, prispôsobivý a v konečnom dôsledku tak nakoniec dostanem z auta čo najviac,“ hovorí 22-ročný pretekár.

„Samozrejme, najradšej by som sa do toho dostal čo najrýchlejšie, ak nie hneď, a od toho sa potom odrazil. Nechcem si však stanoviť žiadny dátum ani nič také. Celé to bude o tom čo najviac zrýchliť,“ dodal Sargeant.

Súvisiace články