logo F1online.skF1online.sk

AMuS: VC Holandska môže byť poslednou v kariére Logana Sargeanta

Nehoda Logana Sargeanta
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Bude tvrdá nehoda Logana Sargeanta v treťom tréningu na Veľkú cenu Holandska posledným klincom do rakvy mladého amerického pretekára? Floridskému rodákovi sa tentokrát pošťastilo a vďaka letnej prestávke dostal vylepšenia v rovnakom čase ako Alex Albon, ktorý mal v predchádzajúcom období vždy prednosť. Sargeant však úplne nové diely zničil a podľa renomovaného magazínu Auto Motor und Sport preteká pohár trpezlivosti jeho šéfa Jamesa Vowlesa.

Williams vyzerá v Holandsku veľmi dobre, čo potvrdil svojím kvalifikačným výsledkom Alex Albon. Tím nasadil veľký balík vylepšení a ten, ako sa zdá, posunul výkonnosť monopostu FW46 na vyššiu úroveň. Nové auto dostal tentokrát aj Logan Sargeant, ktorý v predchádzajúcom období neraz musel čakať a nové diely dostal až o týždeň či dva neskôr ako jeho tímový kolega. V tomto prípade túto nevýhodu nemal, ale s príležitosťou naložil tým najhorším možným spôsobom.

Jeho nehoda v treťom tréningu v Zandvoorte vyzerala naozaj hrozivo, Američan úplne zničil svoje auto, ktoré následne pohltili plamene. Šasi akoby zázrakom prežilo, ale škody sa budú nepochybne pohybovať v miliónoch dolárov. Podľa slov Jamesa Vowlesa nehodu neprežil motor ani prevodovka a len tieto dve položky vystrelia výdaje za opravu na sedemcifernú sumu. „Nedotknuté zostalo len šasi,“ tvrdí nemecký magazín Auto Motor und Sport.

Tento renomovaný zdroj však vo svojom článku informoval o skutočnostiach, ktoré sú pre amerického pretekára značne znepokojujúce. Frustrácii sa neubránil ani James Vowles, ktorý obvykle nemá problém si zachovať kamennú tvár.

„Sto ľudí pracovalo týždne na našom veľkom balíku vylepšení a zodreli si ruky na kosť, aby sme mohli vyslať na trať dva monoposty s vylepšenými dielmi. Všetko však v zlomku sekundy skončilo v troskách. Bol to zbytočný incident. V treťom tréningu na vode predsa nepotrebujete riskovať,“ vyhlásil emotívne Vowles.

Ďalších zamestnancov Williamsu čaká viac práce a mechanici sa dnes príliš nevyspia. Opravy sú drahé a poškodili bankové účty tímu, jeho morálku aj šance na body. Keby sa toho dopustil produktívny Alex Albon, ešte by sa to dalo odpustiť, ale Logan Sargeant v tejto chvíli neprináša tímu v podstate nič a tretia nákladná nehoda v sezóne vyvolala otázky o jeho ďalšej budúcnosti.

„Môže to byť posledná veľká cena v kariére amerického pretekára,“ hlási Auto Motor und Sport. „Po havárii sa objavili viaceré náznaky, že ho vymenia pred pretekmi v Monze. Nehoda v Zandvoorte bola príliš veľká.“

Vowlesovi sa nakoniec podarilo zachovať kamennú tvár, ale dal jasne najavo, že Sargeantovi pred zvyškom sezóny nič negarantuje. „Teraz nechcem urobiť emocionálne rozhodnutie,“ upokojoval sa bývalý hlavný stratég Mercedesu.

Treba povedať, a pripomína to aj Auto Motor und Sport, že Monza je ideálnym miestom na výmenu pilotov. Ako pred dvoma rokmi ukázal Nyck de Vries, nie je to náročná trať a jazdí tu prakticky každá juniorská séria, takže aj mladí piloti majú s týmto miestom bohaté skúsenosti.

„Ak Williams vymení jazdcov, musí sa tak stať pred Monzou. Chrám rýchlosti je dobrým miestom pre debut náhradného jazdca. Nasledujúce preteky v Baku a Singapure sa konajú na mestských tratiach, kde môžete ľahko skončiť v múre, ak sa najprv potrebujete zoznámiť s autom,“ uviedol Auto Motor und Sport.

Nemecký magazín tvrdí, že Vowles krátko po skončení tretieho tréningu navštívil Tota Wolffa v motorhome Mercedesu a prvé špekulácie sa vzniesli do vzduchu. „Mnohí hovoria a píšu o Mickovi Schumacherovi v druhom Williamse. James Vowles sa však nechce unáhliť a uisťuje, že existuje viacero možností, nielen Mick Schumacher,“ píše nemecký magazín o nemeckom pretekárovi.

Nemci okrem Schumachera píšu aj o ďalších možnostiach, napríklad Liamovi Lawsonovi, juniorovi Williamsu Francovi Colapintovi, juniorovi McLarenu Gabrielovi Bortoletovi či juniorovi Aston Martinu Felipem Drugovichovi. Z nejakého dôvodu však vynechali Andreu Kimiho Antonelliho, ktorý je minimálne pre nás hlavným favoritom na Sargeantovo miesto v prípade, že sa ho Williams skutočne rozhodne vyhodiť.

Súvisiace články

Diskusia