logo F1online.skF1online.sk

Vowles: Sargeant dosiahol svoje maximum a bolo by nefér aj voči nemu, keby pokračoval

Logan Sargeant
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2024

Logan Sargeant už nie je pilotom Formuly 1. S najvyššou motoristickou triedou sa rozlúčil potichu a konečné rozhodnutie Williamsu nikoho príliš neprekvapilo. Prekvapujúcejšie už bolo meno jeho nástupcu a tiež úprimnosť, ktorou sa po príchode do Monzy vyzbrojil boss stajne James Vowles.

Ten už má vo vrecku zmluvu s Carlosom Sainzom, čím si získal medzi zamestnancami veľkú popularitu. S Francom Colapintom príliš neriskuje, nemá čo stratiť a po príchode do Talianska si mohol dovoliť úprimnosť navyše. Pri vysvetľovaní svojho kroku nepotreboval žiadne politické floskule a otvorene prehovoril o nedostatočných výkonoch Logana Sargeanta, ktoré boli beztak všetkým očividné.

„Keby ste sa porozprávali so šéfmi v boxovej uličke, každý by vám povedal, že nechce vymeniť jazdca uprostred sezóny. Je to niečo strašné,“ vyhlásil Vowles pred novinármi v Monze. „Je to nesmierne ťažké pre jazdca, je to ťažké a rušivé pre tím.“

„Prečo sme ho teda teraz vymenili? Najčistejšie by to bolo na začiatku roka. Logan sa však v závere minulej sezóny dostával do jednej desatiny za Alexom a začal sa približovať. Bolo príjemné sledovať jeho pokroky a keby v tom pokračoval, myslím si, že by sme mali v tomto roku veľmi silného jazdca,“ pokračoval šéf Williamsu.

„Dôvod, prečo sme to urobili teraz, je jednoduchý. Mali sme dosť skúseností na to, aby sme vedeli, že dosiahol svoje maximum. V skutočnosti by bolo aj voči nemu takmer nespravodlivé, keby takto ďalej pokračoval,“ vyhlásil Vowles.

Ten bol v Monze veľmi úprimný a veľmi otvorený. Očividne rozohral pomerne riskantnú hru, keď označil Micka Schumachera a dokonca aj Franca Colapinta za „dobrých, ale nie výnimočných“. Na druhej strane, keďže sa Vowlesovi už podarilo podpísať zmluvu s Carlosom Sainzom, tak či onak je za hrdinu a risk s argentínskym mladíkom si môže dovoliť.

„Keď ste sa Loganovi pozreli do očí po vystúpení z auta, videli ste, že do toho dal všetko, ale nestačilo to. Z ľudského hľadiska odovzdal vždy sto percent z toho, čo bol schopný dosiahnuť. Každému bolo jasné, že sa dostal na svoje hranice,“ skonštatoval Vowles.

Bývalý hlavný stratég Mercedesu sa tak háji tým, že odchod Sargeanta bol dobrý pre jazdca aj tím. „Rozchod je v tomto okamihu správne rozhodnutie pre obe strany. Mám pocit, že je to voči Loganovi fér,“ odkázal boss Williamsu, ktorý nepôsobí vo vedení stajne dlho, ale za ten rok a pol už stihol nejedno veľké rozhodnutie.

Vowles zároveň trvá na tom, že Sageantova tvrdá a drahá nehoda v Zandvoorte nie je dôvodom jeho prepustenia. Rozhodnutie bolo založené čisto na výkonnosti amerického pilota. „Loganovi som chcel dať podľa mňa dostatočný čas na tratiach, na ktorých je schopný sa predviesť,“ povedal Vowles.

„Našou zodpovednosťou bolo postaviť dostatočne rýchly monopost, čo sa nám nepodarilo. Od Zandvoortu však máme auto, ktoré je podľa mňa schopné bodovať. Po nedeli som dosť podrobne skúmal dáta, aby som vyhodnotil jeho výkonnosť. Nenašiel som pritom nedostatky len v jednej oblasti, chýbalo mu manažovanie časov na kolo, chýbalo mu tempo a finišoval príliš hlboko v poli,“ povedal kriticky Vowles.

Súvisiace články

Diskusia