logo F1online.sk

Dvojica podujatí v Silverstone je odsúhlasená, otázky vyvoláva karanténa

Max Verstappen v Silverstone
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2020

Provizórny kalendár Formuly 1 sa nám postupne plní, najnovším potvrdeným prírastkom doň je dvojica podujatí na okruhu v britskom Silverstone, ktoré sa podarilo schváliť po tohtotýždňových rokovaniach. Podmienka absolvovania povinnej dvojtýždňovej karantény pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia však môže spôsobiť problémy.

Veľká cena Veľkej Británie by sa mala uskutočniť v termínoch 26. júla a 2. augusta.

“Som potešený, že môžem potvrdiť dosiahnutie dohody medzi Silverstonom a Formulou 1 o usporiadaní dvojice pretekov za zatvorenými dvermi,” oznámil šéf okruhu Stuart Pringle pre BBC Sport. “Oboje preteky sú však stále predmetom schválenia vládou, keďže našou prioritou je bezpečnosť všetkých zúčastnených a prísne dodržanie podmienok súvisiach s Covid-19.”

“Chcem sa poďakovať všetkým našim fanúšikom, ktorí nás počas tohto podporovali. Chcem ich ubezpečiť, že sme odhodlaní spraviť všetko preto, aby sme Formule 1 pomohli usporiadať cez leto toto divadlo,” dodal Pringle, na ktorého nadviazal hovorca Formuly 1: “Pokračujeme v rokovaniach so Silverstonom a aj ďalšími promotérmi ohľadom upraveného kalendára pre rok 2020.”

Spomínaný zdroj však upozorňuje na to, že štrnásťdňová karanténa môže spôsobiť problémy. Formula 1 robí maximum preto, aby dostala výnimku, čo by sa jej mohlo podariť, ak presvedčí úrady o tom, že všetky osoby prichádzajúce do krajiny budú spoľahlivo otestované na prítomnosť vírusu, a tak hrozba nákazy bude minimálna.

Karanténa však neohrozuje len samotné preteky na britských ostrovoch, ale aj ďalšie podujatia, keďže až sedem z desiatich tímov sídli vo Veľkej Británii. Po pretekoch sa totiž vracajú naspäť do tovární, čiže časové rozostupy minimálne medzi tými podujatiami, ktoré by vyžadovali cestovanie, by sa museli predĺžiť. V tom prípade by nemuselo zostať dosť času na zorganizovanie zamýšľaného aspoň 15-dielneho seriálu.