logo F1online.sk

Mazepin do Silverstone nepôjde, Briti zakázali účasť Rusov na pretekoch

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2022

Kým Medzinárodná automobilová federácia bola voči ruským pretekárom pomerne zhovievavá, vedenie Motorsport UK, organizácie, ktorá má pod palcom všetky motoršportové aktivity vo Veľkej Británii, už také ochotné nebolo. V stredu napoludnie vystavilo ruským a bieloruským jazdcom stopku.

FIA vypočula žiadosť Medzinárodného olympijského výboru len čiastočne. Nezakázala totiž účasť ruských športovcov na podujatiach, ktoré organizuje. Namiesto toho si vystačila s tým, že piloti z Ruska a Bieloruska nebudú pretekať pod vlastnou vlajkou. Nikita Mazepin by tým pádom mohol jazdiť pod hlavičkou FIA za predpokladu, že mu všetky krajiny vystavia potrebné víza.

Víza-nevíza, vo Veľkej Británii zašli ďalej a v Mazepinovom kalendári sa objavili prvé preteky, ktorých sa nebude môcť zúčastniť. Motorsport UK totiž zakázal účasť všetkých držiteľov ruských a bieloruských licencií na podujatiach vo Veľkej Británii, teda vrátane pretekov F1 v Silverstone.

Zákaz nezasiahol len pilotov, ale aj všetky ruské, resp. bieloruské tímy, komisárov, rozhodcov či ďalších funkcionárov. Zároveň sa nikde nesmú objaviť ruské a bieloruské symboly, farby a vlajky. Haas sa teda k lakovaniu s ruskou trikolórou nevráti, minimálne nie na Veľkú cenu Veľkej Británie.

Motorsport UK slovami svojho šéfa Davida Richardsa odsúdil vojenskú inváziu Ruska a Bieloruska na Ukrajine a vyjadril solidaritu s krajinami, ktoré sú v tomto konflikte obeťami. Zároveň však zdôraznil, že nechce, aby to zostalo len pri slovách.

“Je našou povinnosťou využiť všetok vplyv a všetky páky, ktoré máme k dispozícii, aby sme zastavili túto neodôvodnenú inváziu na Ukrajine,” hovorí David Richards. “Nabádame celú motoršportovú komunitu a našich kolegov po celom svete, aby naplno vyhoveli odporúčaniam Medzinárodného olympijského výboru a spravili všetko pre to, aby sa táto vojna skončila.”

Súvisiace články