logo F1online.sk

FIA oficiálne otvára dvere novým tímom. Prihlášku si môžu podať do konca apríla

FIA
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 2. 2023

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) dnes oficiálne otvorila dvere novým tímom do súťaže. Tímy, ktoré budú chcieť vstúpiť do F1, budú musieť FIA zaslať prihlášku, a to najneskôr do 30. apríla. Kandidáti sa budú môcť rozhodnúť, či chcú do Formuly 1 vstúpiť v roku 2025, 2026 alebo 2027. FIA vydá následne 30. júna rozhodnutie, v ktorom uvedie, ktorých zo záujemcov sa rozhodla do najvyššej motoristickej súťaže prijať. Netreba zabúdať na to, že súčasné pravidlá hovoria, že môžeme mať na štartovom rošte nanajvýš dvanásť tímov. Medzinárodná automobilová federácia tak bude môcť prijať spomedzi uchádzačov len dvoch.

FIA uvádza, že kandidáti budú vybraní na základe „celkových dlhodobých záujmov šampionátu spolu s platnými predpismi a riadiacimi opatreniami“.

Uchádzači, ktorí si budú chcieť podať prihlášku, budú musieť splniť osem kritérií.

Posúdenie každej prihlášky sa bude týkať najmä technických schopností, zdrojov tímu, schopnosti tímu získať a udržať si dostatočné finančné prostriedky na účasť na šampionáte na súťažnej úrovni, skúsenosti a ľudské zdroje tímu.

Po prvýkrát v histórii sa tiež bude od každého kandidáta vyžadovať, aby sa zaoberal tým, ako sa vysporiada s problematikou udržateľnosti a ako plánuje dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2030. Každý uchádzač bude musieť takisto ukázať, ako chce mať prostredníctvom svojej účasti v športe „pozitívny vplyv na spoločnosť“.

Ak uchádzači splnia vyššie uvedené kritéria, automaticky to neznamená, že už majú vyhraté. Liberty Media bude totižto oprávnená zasiahnuť a zaviesť dodatočné výberové kritéria, resp. podmienky.

Za zmienku tiež stojí to, že na základe “Concorde Agreement” bude musieť každý jeden nový tím zaplatiť každému jednému z už existujúcich tímov 20 miliónov dolárov (dovedna teda 200 miliónov dolárov).

Vyjadrenie prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema:

“Rast a príťažlivosť majstrovstiev sveta FIA Formuly 1 sú na bezprecedentnej úrovni. FIA verí, že podmienky sú pre zainteresované strany, ktoré spĺňajú výberové kritéria, vhodné, a budú tak môcť vyjadriť formálny záujem o vstup do šampionátu.”

“Vôbec po prvýkrát v rámci výberových podmienok požadujeme, aby kandidáti uviedli, ako by splnili kritéria udržateľnosti FIA a ako by mali prostredníctvom športu pozitívny vplyv na spoločnosť.”

“Tento proces je logickým rozšírením pozitívneho prijatia predpisov FIA o pohonných jednotkách F1 2026 zo strany výrobcov motorov, ktoré pritiahli Audi do Formuly 1 a vyvolali záujem medzi ďalšími potenciálnymi účastníkmi.”

Súvisiace články