logo F1online.sk

Bottasovi zákaz politických stanovísk nevonia: FIA nás chce kontrolovať

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2023

Koniec politickým a iným stanoviskám vo Formule 1? Medzinárodná automobilová federácia sa o to rozhodne usiluje, otázkou je, či jej toto úsilie vyjde. Posledná aktualizácia športových pravidiel je rozhodne krokom týmto smerom, avšak táto zmena Valtterimu Bottasovi a mnohým ďalším nevonia.

Jedná sa o vymáhanie stanov Medzinárodnej automobilovej federácie, v ktorých sa táto organizácia zaväzuje k neutralite, alebo obmedzenie práva na slobodu slova? To nám neprináleží posúdiť, avšak faktom je, že FIA od nového roku zakazuje účastníkom podujatí pod svojou hlavičkou „akékoľvek vytváranie a zobrazovanie politických, náboženských a osobných vyhlásení, ktoré sú v rozpore so všeobecným princípom neutrality deklarovaným FIA v jeho stanovách, pokým nebola predom schválená FIA v prípade medzinárodných súťaží alebo príslušnou ASN v rámci národných súťaží a svojich kompetencií.“

Že takéto niečo pochádza od katarského prezidenta FIA viedlo nejedného k nejednému podozreniu, avšak radšej by sme si mali počkať, do akej miery bude federácia pod vedením Sulajema toto pravidlo uplatňovať. Zmena sa však stretáva s rozporuplnými reakciami. Značne negatívne sa k nej vyjadril aj pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas.

„Ja osobne nemám rád politiku,“ povedal fínsky pretekár pre Expressen. „Rád robím to, čo milujem, teda pretekám, ale politika je dnes súčasťou našej spoločnosti. Myslím si, že Formula 1 odviedla dobrú prácu pri upozorňovaní na problémy a mnoho jazdcov sa rozhodlo zvýšiť hlas, vrátane Sebastiana.“

„Nerozumiem tomu, prečo nás chcú kontrolovať. Myslím si, že by sme mali mať právo hovoriť, o čom chceme. Tak to aspoň vnímam ja, ale uvidíme, čo sa stane,“ dodal Bottas.

Nevieme presne, ako chce FIA toto pravidlo vymáhať. Valtteriho bývalý šéf však na zmenu reagoval pokojne a hovorí o potrebe dialógu. „Zakaždým, keď Mohamed hovoril s Lewisom alebo Lewis s Mohamedom, skončilo to pozitívnym rozhovorom. Nepochybujem teda o tom, že keď si ľudia sadnú za jeden stôl, nebude to také nepríjemné, ako sa písalo po sezóne,“ povedal Toto Wolff.

Súvisiace články