logo F1online.sk

Liberty Media sa chce zbaviť Sulajema a má už aj náhradu, hlásia nemecké médiá

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2023

Všetko je nachystané na mocenský boj FIA s Liberty Media? Nedávne komentáre katarského prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie Mohameda bin Sulajema nezostali bez odozvy a americká spoločnosť ich riešila na právnej úrovni. Teraz sa špekulácie posúvajú o ďalší kus dopredu a vedie ich nemecká SPORT1, podľa ktorej sa Formula 1 usiluje o zosadenie súčasného prezidenta z funkcie.

Ten mal prostredníctvom svojich sociálnych sietí vážne poškodiť ekonomické záujmy Formuly 1 a porušiť platné dohody medzi FIA a FOM.

Všetko odštartovalo správou agentúry Bloomberg, podľa ktorej Saudskoarabský verejný investičný fond ponúkol Liberty Media za kúpu Formuly 1 čiastku 20 miliárd dolárov, o ktorej vraj Američania odmietli rokovať. Zrejme to nebolo z dôvodu, že Formula 1 nie je napredaj, ale kvôli značne podhodnotenej ponuke. Ako povedal aj ostrieľaný žurnalista Joe Saward, keby bola ponuka dostatočná, k predaju by došlo.

Ako a prečo táto správa uzrela svetlo sveta, zostáva záhadou, rovnako tak dôvod, prečo sa k očividnej mediálnej špekulácii vyjadril prezident FIA osobne. Ten z nejakého dôvodu otvoril svoj Twitter a rozhodol sa prehovoriť spôsobom, akoby bol šéfom celej Formuly 1.

Sulajem označil 20-miliardový balík ako „nadhodnotený“ a dodal, že „je našou povinnosťou posúdiť, aký by to malo ďalší dopad na promotérov veľkých cien z hľadiska zvýšených poplatkov za usporiadanie podujatí a iných komerčných nákladov, ale aj akýchkoľvek možných negatívnych vplyvov na fanúšikov.“

Prečo takýmto očividným spôsobom prekročil vlastné kompetencie zostáva záhadou. Jedna možnosť je, že sa tak dopustil z vlastného nerozumu, podľa druhej sa pokúsil pomôcť Saudom znížiť hodnotu Formuly 1 na verejnosti a zlepšiť ich vyjednávaciu pozíciu. Takýto tweet totiž rozhodne nepomohol zvýšiť trhovú cenu Formuly 1 a v Liberty Media si to okamžite po prečítaní týchto slov uvedomili.

Do sídla Medzinárodnej automobilovej federácie v dôsledku toho obratom putoval právny dokument s poriadne zdvihnutým ukazovákom. Formula 1 totiž má podľa dohody s FIA zaistené výhradné využívanie komerčných práv, do ktorých federácia nesmie nijakým spôsobom zasahovať, a práve toto Američania Sulajemovi pripomenuli.

„FIA sa zaviazala, že neurobí nič, čo by poškodilo vlastníctvo, správu a/alebo využívanie komerčných práv. Tieto komentáre na sociálnych sieťach zo strany prezidenta FIA považujeme za neprijateľný zásah do týchto práv,“ upozornila vo svojom liste Sulajema Liberty Media s dodatkom: „Náznak, že akýkoľvek potenciálny kupec je povinný záležitosť konzultovať s FIA, je nesprávny.“

Je však možné, že tento napohľad nevinný príspevok na sociálnej sieti už napáchal škody. Stačí si spomenúť na Tweety Elona Muska týkajúce sa Tesly z roku 2018. Americký podnikateľ vtedy svojou komunikáciou na sociálnych sieťach porušil pravidlá o obchodnej súťaži. Aj keď hovoril o svojej spoločnosti, previnil sa voči zákonom a protimonopolné úrady vtedy Muskovi naparili pokutu 40 miliónov dolárov. To je dobrý príklad toho, prečo Američania na Sulajema reagovali takto podráždene a prečo by jeho komunikácia nemala byť braná na ľahkú váhu.

Ak poškodíte práva akcionárov, musíte za to niesť zodpovednosť. V roku 2018 sa to týkalo Muska, v roku 2023 sa to môže týkať Sulajema. „Akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá komentuje hodnotu subjektu alebo jeho dcérskych spoločností – najmä ak tvrdí alebo naznačuje, že má dôverné informácie –, riskuje, že spôsobí značné škody akcionárom a investorom tohto subjektu, nehovoriac o dôsledkoch zo strany regulačných orgánov.“

Načo však vláčiť Sulajema a právnikov po súdoch a úradoch, keď existuje aj jednoduchšia cesta? Veď môžete využiť svoj enormný politický vplyv, spojiť sa s desiatimi tímami, niečo im pritom sľúbiť, a môžete predsa žiadať odvolanie prezidenta FIA z funkcie na základe vážneho porušenia povinností. Práve tento scenár je podľa nemeckého SPORT1 na stole.

„Realita je taká, že Liberty Media sa chce zbaviť temperamentného a nepohodlného bin Sulajema,“ uvádzajú Nemci. „Kompromisným riešením by mohlo byť vymenovanie 70-ročného Brita Davida Richardsa za nového prezidenta FIA. Podľa informácií SPORT1 sa bývalý šéf tímov Benetton a BAR tejto možnosti nebráni a je pripravený nastúpiť. Aby sa tak však stalo, bude nutné preukázať závažné pochybenie zo strany Sulajema.“

Uvidíme, či tieto špekulácie stoja na reálnych základoch alebo sa jedná o ďalšiu „novinársku kačicu“. V každom prípade už medzitým uzreli svetlo sveta aj Sulajemove sexistické výroky ešte z roku 2001. Aj to naznačuje, že sa chystá politická antikampaň voči prezidentovi, ktorého inak veľmi čulé sociálne siete po tejto kontroverzii utíchli.

Súvisiace články