logo F1online.sk

Audi sa stalo minoritným vlastníkom Sauberu

Valtteri Bottas a Alfa Romeo
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2023

Príchod Audi do Formuly 1 je hotovou vecou a nemecká automobilka vykonáva postupné kroky na ceste medzi smotánku. Podľa plánov avizovaných v médiách už vlani prevzalo Audi menšinový podiel vo švajčiarskom Sauberi.

25 percent v roku 2023, 25 percent v roku 2024 a posledných 25 percent v roku 2025. Sčítané a podčiarknuté nadobudne Audi vo švajčiarskej spoločnosti 75-percentný a teda rozhodujúci podiel. Zvyšok zostane v rukách švédskeho miliardára Finna Rausinga – súčasného väčšinového majiteľa švajčiarske značky.

Médiám sa často vyčíta, keď používajú vo svojich formuláciách slovíčka „vraj“ alebo „údajne“. Nerobia to však nadarmo, pretože kým nemáme informáciu potvrdenú z oficiálnych kanálov, zakaždým je pre verejnosť nevyhnutné túto formuláciu použiť. Znamená to však, že zdroj, z ktorého táto správa vyšla, považujeme za dostatočne dôveryhodný a renomovaný, aby sme sa oň podelili. Presne tak tomu bolo aj v tomto prípade, keď nemecké médiá avizovali postupné prevzatie Saubera a teraz sa tieto správy aj potvrdzujú, hoci Švajčiari neuviedli, aký veľký podiel Nemci nadobudli.

„Skupina Sauber s potešením oznamuje, že v súlade s plánmi načrtnutými v októbri minulého roka, nadobudla spoločnosť Audi v januári 2023 menšinový podiel v skupine Sauber. Ide o dôležitý míľnik na ceste k vstupu Audi do Formuly 1 naplánovaný na rok 2026, pri ktorom bude Sauber strategickým partnerom nemeckej automobilky,“ uviedol Sauber v krátkom tlačovom stanovisku.

Znie to trochu zvláštne, ale hoci Audi teraz už oficiálne vlastní podiel v Sauberi, meno švajčiarskeho tímu bude oficiálne naďalej Alfa Romeo. Dohoda s talianskou automobilkou vyprší na konci sezóny 2023 a v roku 2024 očakávame návrat označenia Sauber na okruhy. Švajčiarsky tím bude pod týmto názvom a s motormi Ferrari pôsobiť vo Formule 1 do konca sezóny 2025 a od štartu ročníka 2026 sa oficiálne stane továrenským tímom Audi.

Súvisiace články