logo F1online.sk

Svet sa zmenil. Podľa Tosta je koncept konštruktérov zastaraný

Franz Tost
© AlphaTauri Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2020

V uplynulých mesiacoch sa veľa diskutuje o tom, čo všetko by si tímy mali vyvíjať samé, aby mohli byť považované za konštruktérov. Podľa šéfa tímu AlphaTauri Franza Tosta sa celá táto debata krúti okolo zastaraného konceptu, ktorý dnešnej Formule 1 neprospieva.

Názor Franza Tosta tak naráža na pohľady väčšiny padoku, podľa ktorých by si mal tím pripravovať vlastné riešenia a nekopírovať cudzie monoposty, ako to cez zimu spravil Racing Point. Lepšie by ale podľa šéfa AlphaTauri bolo, keby sa Formula 1 vrátila späť do čias, keď jeho tím začínal ešte ako Toro Rosso.

“Môj osobný názor je taký, že tímy by mali mať možnosť kupovať toho od iných stajní oveľa viac,” uviedol Franz Tost v Španielsku. “Prečo? Pre mňa je táto filozofia, že každý tím musí byť aj konštruktér, zastaraná.”

“Viem, že všetci puristi budú hovoriť — my musíme byť konštruktéri, každý tím si musí navrhnúť riešenia u seba,” poukazuje na názor protistrany, na ktorý hneď aj reaguje: “Vieme, že inžinieri hovoria práve to, ale otázka je, ako to celé budeme financovať?”

“V technickej oblasti sme sa dostali na takú vysokú úroveň, že top tímy majú fantastickú infraštruktúru. Ak chce niekto prísť do Formuly 1 — alebo dokonca ak sa chcú tímy, ktoré už sú v F1, dotiahnuť — tak je to veľmi ťažké, takmer až nemožné,” zdôrazňuje Tost.

Veľké tímy sa tak na čelných pozíciách v F1 “zabetónovali”, a menšie sa im nemôžu rovnať. Rovnať by sa im síce nemohli ani v prípade, že by od nich priamo kupovali ich monoposty, no aspoň by nemuseli siahnuť tak hlboko do vrecka. A možno by takéto kupovanie dielov dokonca zlepšilo konkurencieschopnosť drobnejších stajní.

“Míňajú sa tu milióny. A ja sa pýtam, načo? Pýtam sa, prečo by každý tím musel mať svoj vlastný veterný tunel, prečo by musel vyvíjať vlastné CFD, prečo by mal mať 500 alebo 600 zamestnancov? OK, teraz vchádza do platnosti rozpočtový strop, ale aj tak podľa môjho názoru míňame priveľa peňazí. Hlavne za súčasnej ekonomickej situácie.”

“Ale pravidlá sú, aké sú. Ja osobne si myslím, že by sme sa mali vrátiť do čias, keď sme do F1 vstúpili ako Toro Rosso. Od Red Bull Technology sme dostali jeden rok starý monopost a mohli sme pretekať. Za tretinu tých peňazí,” zaspomínal si 64-ročný Rakúšan.

Súvisiace články