logo F1online.sk

Británia bola pre Cunodu nehostinným miestom: Počasie má na mňa veľký vplyv

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2023

Zmena prostredia môže v živote športovca zohrať nesmierne dôležitú úlohu. Júki Cunoda zažil veľmi krušné začiatky kariéry vo Formule 1, pričom Helmut Marko a Red Bull v jeho prípade prejavili takú mieru milosrdenstva, o akej sa jeho predchodcom ani nesnívalo. Významnú úlohu v snahe vrátiť kariéru japonského mladíka do správnych koľají zohralo aj jeho presídlenie z Británie do Talianska.

Vo Faenze si jeho šéf dal dobrý pozor, aby Júki trávil čas čo najužitočnejšie. Pripravil mu veľmi tvrdý tréningový program a dlhé hodiny s inžiniermi. Sám Cunoda neskôr priznal, že pred príchodom do Talianska bol „lenivý bastard“, avšak svoju rolu v tom nezohrala len pevná ruka Franza Tosta. Talianske prostredie nie je pre Júkiho ani zďaleka také nehostinné ako britské.

„Pomohlo mi to, najmä preto, že teraz sa cítim omnoho komfortnejšie,“ povedal o svojom presťahovaní Cunoda, ktorého cituje GPFans.

„Vo Formule 1 prichádzate na trať a zo všetkých strán vás obklopuje stres, takže keď ste mimo okruhu, je dôležité vytvoriť si čo najpohodlnejšie domáce prostredie.“

„Atmosféra v Británii bola viac-menej taká, akú som chcel. Vplývalo na mňa však najmä počasie, práve to je pre mňa dosť dôležité. Cítil som, že to bol pre mňa veľký a dôležitý krok, ktorý mal na mňa pozitívny vplyv. Odvtedy sa mi podarilo dostať dobre do rytmu a po príchode na okruh som sa dokázal plne sústrediť na svoje preteky,“ povedal Cunoda.

Energiu japonského mladíka skrátka bolo potrebné presmerovať na niečo užitočné. Miesto hodín na Playstation trávil hodiny v posilňovni a s inžiniermi. Zdá sa však, že mu nevyhnutná zmena pomohla po profesionálnej stránke.

„Mimo pretekov som sa dokázal zresetovať a oddýchnuť. Vytvoril som si dobrú rovnováhu a od druhej polovice sezóny 2021 začal prichádzať pokrok. Samozrejme, presun do Faenzy, neustále návštevy továrne a rozhovory s inžiniermi mi pomohli porozumieť autu a vybudovať si vzťah s tímom,“ povedal Cunoda.

Súvisiace články