logo F1online.sk

Andretti odhalil ďalšiu ambíciu: S Hondou sa chce vydať do Le Mans

Roger Griffiths a Michael Andretti
© Twitter/BMW Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Michael Andretti rozširuje svoje pôsobenie. Americký pretekár so svojím tímom súťaží v niekoľkých popredných a veľmi prestížnych šampionátoch a v poslednom niečo vyše roku sa všemožne snaží vybojovať vstupenku do Formuly 1. Tam však jeho plány nekončia.

IMSA SportsCar Championship, IndyCar Series, Indy NXT, Formula E, Extreme E, Supercars Championship a Super2 Series. To je výpočet šampionátov, ktorých sa Andretti Autosport aktívne zúčastňuje. Čoskoro by sa toto portfólio mohlo ešte rozšíriť o ďalšiu vytrvalostnú kategóriu.

Andretti v súčasnosti súťaží v americkej vytrvalostnej sérii IMSA v nižšej kategórii LMP3. On a Wayne Taylor, šéf známeho tímu Wayne Taylor Racing v najvyššej kategórii DPi, teraz médiám odhalili, že vďaka jednotným pravidlám pre IMSA a WEC by mohli spojiť sily a spoločne sa vydať aj do Le Mans v najvyššej triede Hypercar.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že do toho chceme ísť – budeme mať satelitné zariadenia v Európe, jedno práve pripravujeme a plánujeme ho zväčšiť,“ povedal na tlačovej konferencii pred slávnou 24-hodinovkou v Daytone Wayne Taylor.

„Cieľom je, dúfajme, v nasledujúcich rokoch postaviť na štart tím vo WEC,“ dodal Taylor, ktorý v súčasnosti preteká so špeciálom Acura, čo je vlastne americká Honda.

Jeho i Michaela Andrettiho láka Le Mans a keďže bývalý pilot McLarenu rád spája sily s kadekým, robí to aj pri tomto projekte. Spolu s Taylorom a podporou japonskej automobilky by radi do Le Mans vyslali americký tím.

„Le Mans je pre nás jednoznačným cieľom. Naším cieľom je zúčastniť sa na každom významnom pretekárskom podujatí na svete a Le Mans je samozrejme jedným z tých najväčších. Takže určite sa tam chceme dostať,“ prehlásil Michael Andretti.

Wayne Taylor dodal: „Sú to vlastne jediné preteky športových áut na svete, ktoré sme zatiaľ nevyhrali. Takže niet pochýb o tom, že je to pre nás všetkých hlavný cieľ. Chceme tam ísť.“

Súvisiace články