logo F1online.sk

Tost potvrdil záujem o Schumachera: Rád by som ho mal v aute

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2023

Na štartovom rošte sa nám to v sezóne 2023 poriadne premiešalo. Očakávali sme pokojnú „silly season“ bez väčších prekvapení. Nakoniec sa toho udialo viac ako dosť a v nevídanej situácii sa ocitol aj Red Bull, ktorému vyschla kedysi nevyčerpateľná studnica mladých talentov. Odchod Pierra Gaslyho z AlphaTauri museli v tíme riešiť zdrojmi „zvonku“ a nakoniec angažovali Nycka de Vriesa. Podľa šéfa stajne Franza Tosta však bol na radare aj Mick Schumacher.

Nedá sa povedať, že by Red Bull nemal žiadnych mladých pilotov. V tejto sezóne ich mali v kokpitoch Formuly 2 hneď päť, avšak v čase rozhodovania o novom tímovom kolegovi Júkiho Cunodu sa Liam Lawson či Ajumu Iwasa nezdali byť pripravení na takúto náročnú výzvu.

Voľba napokon padla na Nycka de Vriesa, avšak k dispozícii boli aj ďalšie zaujímavé alternatívy, napríklad Mick Schumacher. Ten má vo Formule 1 viac skúseností, vyskúšal si už aj súčasnú generáciu monopostov a v roku 2020 porazil Cunodu vo Formule 2. Aj šéf AlphaTauri Franz Tost médiám potvrdil, že o Schumacherovi sa uvažovalo.

„Pre mňa osobne bol témou diskusie,“ povedal Tost v rozhovore pre RTL, na ktoré odkazuje RacingNews365.com, keď bol na nemeckého mladíka opýtaný. Potvrdil pritom, že by „som rád mal Micka v aute“ a „som presvedčený, že je talentovaný a má všetko potrebné na vybudovanie úspešnej kariéry vo Formule 1.“

Tak v čom je problém? AlphaTauri sa najprv usilovalo do auta posadiť Coltona Hertu, okrajovo sa spomínal aj Schumacher, ale voľba nakoniec padla na de Vriesa. Podľa Tosta za tým boli „politické dôvody“, keďže Schumacher bol „juniorom Ferrari“.

„Nakoniec sme sa nezaviazali, ale osobne si ho veľmi vážim,“ dodal Tost.

Tento argument však znie trochu zvláštne. Fakticky už od leta sa v médiách písalo, že Schumacher z Ferrari odíde. Keď to vedeli novinári, museli to vedieť aj v AlphaTauri a Red Bulle, ktorým vtedy navyše nijak nevadili de Vriesove záväzky a minulosť spojená s Mercedesom.

Súvisiace články