logo F1online.sk

Bottas chce o novej zmluve rokovať čím skôr: Je pre mňa dôležité mať stabilitu

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 1. 2023

Valtterimu Bottasovi vyprší aktuálna zmluva s Alfa Romeo síce až po sezóne 2024, no o svojej budúcnosti by rád rozhodol s minimálne ročným predstihom. Navyše, jeho vyjednávacia pozícia na tom bude už len sotva lepšie. Fín sa totiž v minulom ročníku postaral o 49 z 55 bodov tímu, vďaka čomu švajčiarsky celok skončil na solídnom šiestom mieste v Pohári konštruktérov.

Hoci by sme sa mohli nazdávať, že Fínovou hlavnou motiváciou pre skoré podpísanie kontraktu je lepšia vyjednávacia pozícia, z ktorej pochopiteľne pramení aj lepšie platové ohodnotenie, nie je tomu tak – aspoň to tvrdí samotný Valtteri.

Tridsaťtriročný pretekár vo svojej doterajšej kariére zväčša disponoval len ročnými zmluvami, čo mu veľmi nepridávalo na istote. Jeho súčasnou prioritou je tak podpísať kontrakt, ktorý bude mať dlhšie než len dvanásťmesačné trvanie.

Ročné predĺženie zmluvy je pre neho absolútnym tabu a o kontrakte, ktorý mu zabezpečí ešte niekoľkoročné pôsobenie v F1, chce začať viesť rozhovory už čoskoro.

„Bol som v takejto situácii toľkokrát, že ma to už rozptyľovalo,“ povedal Valtteri Bottas pre Motorsport.com. „Dúfam preto, že sa pomerne skoro [v tomto roku] budeme rozprávať o mojej budúcnosti v tíme.“

„Je pre mňa dôležité mať po desiatich rokoch stabilitu, keďže som ju predtým nemal.“

Rok 2023 bude posledným ročníkom, kedy bude Sauber pôsobiť pod názvom Alfa Romeo. Následne bude dve sezóny pretekať pod vlastným označením, aby v roku 2026 uvoľnil cestu pre Audi, za ktoré by rád súťažil ešte aj Valtteri Bottas.

„Je to skvelá príležitosť pre tím, prináša stabilitu a niečo nové,“ vyjadril sa na margo príchodu Audi do F1 Bottas. „Myslím si však, že ľudia hovoria o príchode Audi čoraz menej. Stále sme Alfa Romeo. Myslím si, že sa veci začnú meniť, ale až v budúcom roku. Zatiaľ je to pomerne stabilné, každý sa sústredí len na svoju prácu.“

Napriek tomu, že Alfa Romeo na rozdiel od Mercedesu, ktorý bol Bottasov predošlý zamestnávateľ, o popredné priečky nebojuje, Fín si angažmán v tíme z Hinwilu očividne užíva. Svoju úlohu asi zohráva aj to, že v novom pôsobisku na neho nie je vyvíjaný taký tlak a atmosféra je o niečo uvoľnenejšia.

„Je obohacujúce a povznášajúce vidieť, akú radosť majú ľudia, keď pravidelne získavate pár bodov. Nie je to niečo, na čo je tím zvyknutý. Určite bolo príjemné byť toho súčasťou. Už sa teším na nové auto a na to, aké bude. Bude to zaujímavé,“ dodal Bottas.

Súvisiace články