logo F1online.sk

Bottas nepochybuje, že spolupráca s Audi bude úspešná: Máme všetok potenciál

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 1. 2023

Alfa Romeo, respektíve Sauber, si z dlhodobého hľadiska síce nepočína zle, no ani výsledkami zrovna neohromuje. Pohybuje sa nanajvýš v strede štartového poľa a o popredných umiestneniach môže akurát tak snívať. Švajčiarsky celok si uvedomuje, že ak chce pomýšľať na najvyššie méty, musí začať spolupracovať so silným hráčom. Tým bude od roku 2026 Audi. Valtteri Bottas verí, že spolupráca s nemeckým gigantom bude žať úspechy. Automobilka z Ingolstadtu totiž podľa Fína prinesie do tímu z Hinwilu presne to, čo stajňa potrebuje na to, aby mohla konečne vyhrávať.

Audi vstúpi do najvyššej motoristickej súťaži v roku 2026, pričom preberie väčšinový podiel v Sauberi. Hinwil však bude aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu, keďže bude mať na starosti (nielen) vývoj podvozkov. Audi bude zase niesť zodpovednosť za pohonné agregáty.

Valtteri Bottas je presvedčený, že Sauber, ktorý je podľa Fína postavený na dobrých základoch, sa po príchode Audi zapojí do boja o špicu.

„Čo sa týka ľudí, tak máme určite všetok potenciál,“ vyslovil sa Valtteri Bottas pre RACER. „Cítim, že máme mladý tím, ktorý rozmýšľa mimo zaužívaného rámca, čo je dobré. Zariadenia v továrni sú skvelé, rovnako tak skvelý je aj aerodynamický tunel.“

Podľa Bottasa je najväčšou slabinou Alfy Romeo/Sauberu oproti top tímom nižší počet zamestnancov. To sa však už čoskoro zmení.

„Pokiaľ ide o ľudí, tak sme oproti Red Bullu či Mercedesu určite menším tímom. Viem však, že sa v tomto dosiahne pokrok. Takže keď budeme mať o niečo viac ľudí a peňazí, postará sa to o rozdiel.“

„Napríklad v minulom roku boli dodacie lehoty pri výrobe dielov dosť dlhé. Ak sa v takýchto veciach zlepšíme, môže sa to v sezóne postarať o veľký rozdiel,“ poznamenal Bottas.

Sauber sa v budúcnosti bude spoliehať najmä na pomoc Audi, no už teraz môže čerpať zo skúseností Valtteriho  Bottasa, ktorý počas pôsobenia v Mercedese nadobudol množstvo poznatkov, o ktoré sa samozrejme neváha podeliť.

„Samozrejme, snažil som sa podeliť o moje skúseností z predošlých rokov, či už o tie technické alebo prevádzkové – a to najmä v prvej polovici minulého roka. Vždy, keď som videl, že sa dá robiť niečo lepšie, povedal som: ´Chlapci na druhej strane padoku to robia takto´.“

„Rovnako tak som bol v minulosti v nových autách schopný mechanicky implementovať nastavenia, ktoré som mal v predošlých autách, no pri minuloročnom aute sa mi to nepodarilo,“ doplnil Bottas.

Súvisiace články