logo F1online.sk

Shovlin: Georgeovi pomohli skúsenosti z Williamsu, zrejme sa adaptoval ľahšie než Lewis

George Russell
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2023

Začiatok sezóny 2022 bol pre tím Mercedes náročný. Nový monopost W13 svojou problematickosťou zaskočil aj veľmi kvalitný tím inžinierov v Brackley. Tí napokon riešili „choroby“ auta dlhšie než očakávali a veľké problémy so zvládnutím W13 mali aj piloti, hoci podľa šéfa traťových inžinierov Mercedesu Andrewa Shovlina to jeden z nich zvládol o niečo ľahšie než druhý.

George Russell prišiel do Mercedesu z Williamsu, kde po dobu troch rokov pilotoval len ťažko zvládnuteľné monoposty. Tam si skrátka nenavyberal a musel jazdiť s tým, čo dostal do rúk, pritom vo veľkej väčšine prípadov ho čakal víkend plný strádania a trápenia.

Podľa Shovlina mu práve táto skutočnosť na začiatku sezóny dosť pomohla oproti Lewisovi Hamiltonovi, ktorý dlhé roky drvil konkurenciu v takmer dokonalých autách Mercedesu. S monopostom W13 si tak musel „oprášiť“ spomienky na staré časy s McLarenom.

„Cesty Lewisa a Georgea boli celkom odlišné,“ povedal pre portál Motorsport.com Andrew Shovlin. „Dá sa povedať, že Lewis sa musel odrazu prispôsobiť, keďže dovtedy bol zvyknutý na auto, ktoré je schopné zvíťaziť každý víkend.“

„Naproti tomu George prišiel z Williamsu a myslím si, že skúsenosť z tohto tímu mu umožnila dobre sa vysporiadať s autom, ktoré sme mali na začiatku sezóny. George zrejme do istej miery dúfal, že prídu trochu odlišné dojmy než to, na čo bol zvyknutý vo Williamse, ale veľmi dobre sa dokázal vysporiadať s touto výzvou.“

„Úprimne povedané, na začiatku roka zrejme bolo pre Georgea jednoduchšie sa adaptovať než pre Lewisa. Bolo však pekné sledovať, ako začali obaja hneď pracovať v úsilí pomôcť tímu posunúť sa vpred,“ hovorí Shovlin.

„Fantasticky spolupracovali a s radosťou si rozdelili pracovnú záťaž – na prvom mieste bolo zlepšenie auta, nie hádky o tom, kto skončí piaty a kto šiesty,“ dodal.

Súvisiace články