logo F1online.sk

Nedokázal som tím primäť, aby mi naslúchal, hovorí Massa

Felipe Massa a Stefano Domenicali
© Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2023

Felipe Massa je nesporne jednou z najpopulárnejších formulových postavičiek posledných dvoch dekád. Hoci bol k majstrovskému titulu v jednom prípade veľmi blízko a vyhral jedenásť veľkých cien, tieto fakty trochu zatieňuje skutočnosť, že medzi rokmi 2010 a 2013 ho vo Ferrari absolútne prevalcoval Fernando Alonso.

Brazílsky pretekár však aj tak má v srdciach tifosi zvláštne miesto. Červenej uniforme bol nesmierne lojálny, potil sa pre ňu, ronil v nej slzy a takmer v červenom aute aj prišiel o život. Práve udalosti z Veľkej ceny Maďarska 2009 sú podľa mnohých dôvodom, prečo zostal Felipe v tieni svojho rýchlejšieho kolegu Fernanda Alonsa, nehovoriac o tom, že po strašnej nehode na Hungaroringu už nevyhral ani jednu veľkú cenu.

Zostáva však pevnou súčasťou histórie tohto legendárneho tímu, mužom, ktorý bol tímovým kolegom Michaela Schumachera i Fernanda Alonsa.

„Bolo to skvelé, naozaj skvelá skúsenosť. Mal som tú česť byť tímovým kolegom Michaela Schumachera a veľa som sa toho od neho naučil. Bol to úžasný pretekár a jeho práca… boli sme si tiež veľmi blízki. Mal som šťastie, že som toho mohol byť súčasťou,“ povedal s odstupom mnohých rokov Massa pre portál swiatwyscigow.pl.

Je to však Fernando Alonso, ktorého Brazílčan označuje ako svojho najnáročnejšieho tímového kolegu. „Určite,“ odpovedal.

„V prvom rade je to fantastický jazdec. Viac k tomu nie je čo dodať. Bolo však taktiež celkom náročné s ním spolupracovať v jednom tíme. V skutočnosti sa tím rozpoľoval v jeho prostriedku. Na konci dňa to výsledku Ferrari nepomohlo. Pokiaľ ide o mňa, necítil som sa dostatočne silný, aby som tím primäl naslúchať mi. Bolo to celkom ťažké. Aj vďaka tomu sa však niečo naučíte,“ dodal Massa.

Ten sa vraj pri spätnom pohľade za svojou kariérou nepozerá s horkosťou ani s ľútosťou. Vraj všetko sa deje z nejakého dôvodu. „Nič by som nezmenil. Veľa som sa toho naučil a všetko, čo sa stalo, mi pomohlo niečo sa naučiť. Mnoho okamihov som si naozaj užil a podľa mňa to bola skvelá životná skúsenosť. Iste, keby som mohol žiadať jednu vec, tak zisk jedného bodu navyše v roku 2008. Stalo sa to však z nejakého dôvodu a môj život to príliš nezmenilo,“ povedal Massa.

Súvisiace články