logo F1online.sk

Gasly o odchode z AlphaTauri: Víťazstvo pre Alpine, Helmuta aj mňa

Pierre Gasly a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2023

Všetko nasvedčovalo tomu, že Pierra Gaslyho čaká ďalší rok v štruktúrach Red Bullu. S továrenským tímom mal platný kontrakt aj na rok 2023 a opciu na jeho služby si tím aj riadne uplatnil. Gasly tak bol potvrdený ako pilot AlphaTauri pre sezónu 2023, ale v lete sa spustil prestupový kolotoč, do ktorého nakoniec nasadol aj francúzsky pretekár.

Ten za svoj prestup môže poďakovať Sebastianovi Vettelovi a Fernandovi Alonsovi. Keby sa prvý menovaný nerozhodol ukončiť kariéru a druhý menovaný prijať ponuku Aston Martinu, nikdy by sme neboli svedkami divokého prestupového leta ani odchodu Gaslyho z Red Bullu.

Alpine v lete stratil hneď dvoch jazdcov (Alonsa a Oscara Piastriho) a snažil sa horúčkovito zaplátať vzniknutú dieru. Ako továrenský tím však Alpine nemohol siahnuť len tak po hocikom, ale potreboval nájsť zvučnejšie meno. Dlhodobo bol medzi jazdcami v strede poľa najatraktívnejšou možnosťou Pierre Gasly, a tak Francúzi v lete uviedli do pohybu rokovania o možnom prestupe. Nakoniec sa im podarilo Pierra vyplatiť spod zmluvy a získať do svojho tímu.

„Alpine sa mi ozval v prvý deň mojej dovolenky v Grécku. Potreboval som prestávku, pretože sezóna sa nevyvíjala podľa mojich predstáv a musel som vypnúť. V prvý deň dovolenky prebehol aj prvý kontakt s tímom Alpine a Laurentom Rossim. Všetko som však odovzdal do rúk svojho manažmentu,“ spomína Gasly na prvé dni letnej prestávky pre Auto Motor und Sport.

„Rokovania začali medzi Alpinom, Red Bullom a mnou. V lete som chcel úplne vypnúť, ale nakoniec to vypálilo úplne opačne a skúmali sme naše možnosti. Prakticky každý deň som zostával v obraze a všetko sledoval.“

„Samozrejme, Red Bull si ma chcel ponechať, takže bolo zrejmé, že nás nečakajú ľahké rozhovory s Helmutom Markom. Pochopil však, aký je to pre mňa dôležitý krok, takže sme sa nakoniec dohodli. Bolo to víťazstvo pre všetky strany,“ dodal Gasly.

Určite? Je totiž jasné, že Red Bull Pierra neuvoľnil len ako gesto dobrej vôle, ale za tučnú finančnú náhradu. Z tej sa však pravdepodobne neujde nič AlphaTauri a vlastne ani Red Bullu, ale všetko poputuje Helmutovi Markovi. „Víťazstvo pre všetky strany“, o ktorom hovorí Gasly, tak nezahŕňa AlphaTauri. Stajňa z Faenzy prišla o veľmi skúseného pretekára a svoju jazdeckú jednotku, na rokovaniach sa pritom nijak nezúčastnila.

Na otázku, či toto „víťazstvo všetkých strán“ zahŕňa aj AlphaTauri, Gasly dodal: „Víťazstvo pre Alpine, Helmuta a mňa.“

Víťaz Veľkej ceny Talianska 2020 tiež dostal otázku, či ho Alpine ihneď „namotal“ a okamžite vedel, že do toho chce ísť. „Popravde, som realista. Mal som na rok 2023 platný kontrakt. Možnosti vyviazať sa z neho vyzerali byť limitované. Môžete však rokovať a zistiť, čo je možné urobiť.“

„Helmut bol rokovaniam otvorený a všimol som si, že situácia sa mení. Red Bull na tom samozrejme mal finančný záujem, keďže do mojej kariéry investovali. Samozrejme, že chceli kompenzáciu a  zarobiť na tom nejaké peniaze. Bol to rozumný obchod,“ hovorí Gasly.

„Pre mňa je to dôležitá zmena, svoje úlohy v Red Bulle a AlphaTauri som splnil najlepšie, ako som mohol. Helmut to vedel a rozumel mi,“ dodal.

Súvisiace články