logo F1online.sk

Bottas: Najsilnejšou stránkou Čoua je to, že nerobí žiadne chyby

Kuan-jü Čou
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 1. 2023

Napriek tomu, že Valtteri Bottas svojho mladšieho tímového kolegu v minulom roku na body totálne prevalcoval, domnieva sa, že v jednom z ukazovateľov je Číňan na nováčika mimoriadne silný – nerobí takmer žiadne chyby.

Bottas síce vlani získal 49 z 55 bodov Alfy Romeo, no Čou si nepočínal až tak zle, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Číňan sa zlepšil najmä v druhej časti sezóny, ale v tom čase už tím z Hinwilu nebol taký konkurencieschopný ako na začiatku šampionátu a o bodované pozície bojoval len zriedka.

Podľa Bottasa Čou mnohých prekvapil tým, že hoci sa na bodovaných priečkach umiestnil len trikrát, robil minimum chýb a v tomto ohľade sa prezentoval ako skúsený matador.

„Jeho najväčšou silnou stránkou v tomto roku bolo to, že naozaj nerobil žiadne chyby,“ povedal Valtteri Bottas pre Motorsport.com. „V prípade nováčika to vôbec nie je samozrejmosť. F1 je šport, v ktorom sa ľahko dostanete za hranu a urobíte hlúpe chyby.“

„Tiež bol dobrý v tom, že si nechal nejaký čas na rozvoj a netlačil na veci príliš rýchlo. Dokázal napredovať krok za krokom, a to tak v kvalifikačnom, ako aj pretekovom tempe. Jeho technické znalosti sú čoraz lepšie, pri výbere nastavení je tak sebavedomejší.“

Za ďalšie pozitívum považuje Bottas to, že s Čouom vytvorili harmonickú jazdeckú zostavu, kde vládne obojstranný rešpekt.

„Dokážeme spolupracovať naozaj dobre. To je pre tím, ktorý sa snaží napredovať, skutočne dôležité. Ak máte tímových kolegov, ktorí do seba na trati vrážajú, nikomu tým nepomôžete,“ doplnil Bottas.

Podobne ako Bottas vyslovil na adresu Číňana niekoľko uznanlivých slov aj odchádzajúci šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur. Francúz poznamenal, že na Čouovom konte mohlo svietiť oveľa viac bodov, nebyť spoľahlivostných problémov z úvodnej časti šampionátu.

„Na začiatku sezóny ho spoľahlivosť stála veľa bodov. Naším cieľom sa bolo niekoľkokrát prebojovať do druhej časti kvalifikácie a on sa do Q2 dostal hneď v prvých pretekoch a rovnako v nich aj bodoval. V prvých pretekoch bojoval s desiatkou najlepších na trati. Následne bol v niektorých kvalifikáciách ešte o niečo rýchlejší než Valtteri.“

„Neustále sa zlepšuje. Oveľa lepšie rozumie autu a oveľa lepšie rozumie F1. Musíme mať na pamäti aj to, že sa musel zoznámiť s niektorými traťami, čo nebola ľahká výzva. Ide mu to však dobre. Nevidím dôvod pre to, aby bol niekým nahradený,“ uzavrel Vasseur.

Súvisiace články