logo F1online.sk

Rossi dúfa, že z Gaslyho bude v Alpine „technický líder“

Laurent Rossi
© Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková5. 1. 2023

Po odchode Fernanda Alonsa podpísal Alpine Pierra Gaslyho, ktorý sa tak v nadchádzajúcej sezóne stane tímovým kolegom Estebana Ocona. Výkonný riaditeľ stajne Laurent Rossi dúfa, že nová posila využije svoje skúsenosti „technického lídra“ v AlphaTauri a posunie tím vpred.

Gasly hral v posledných rokoch v AlphaTauri kľúčovú úlohu pri určovaní smeru vývoja tímu, a to spoločne spolu so svojím menej skúseným tímovým kolegom Júkim Cunodom. „Sesterská stajňa“ Red Bullu však v uplynulej sezóne skončila v Pohári konštruktérov až na predposlednom mieste a výkony oboch jazdcov neboli vôbec mimoriadne.

Na druhej strane, stajňa Alpine v roku 2022 skončila na celkovej štvrtej priečke, keď zvolila agresívny prístup k vývoju. V boji o vedúce postavenie v strede poľa tak predbehla McLaren. Na vedúce trio (Red Bull, Ferrari a Mercedes) však stále stráca. Francúzskemu tímu sa v nedávno skončenom ročníku roku nepodarilo získať ani jedno pódium a v konečnom poradí mu na tretí Mercedes chýbalo 342 bodov.

Rossi ale vyjadril nádej, že Francúz by mohol využiť svoje skúsenosti a pomôcť tímu urobiť ďalší krok smerom k popredným priečkam. „Dúfam, že prinesie to, čo potrebujeme, a to je pokračovať vo vývoji auta, pretože momentálne sme stále v strede poľa a potrebujeme auto posunúť o úroveň vyššie.“

„Na to potrebujete jazdcov, ktorí sú schopní nielen rýchlo jazdiť a získavať body, ale aj posunúť ho o stupeň vyššie.To znamená, že od piatkového tréningu musíte byť schopní poskytnúť tímu spätnú väzbu a nasmerovať celý tím správnym smerom, aby sa auto zlepšilo. Takže to je to, čo dúfame, že Pierre prinesie,“ vyhlásil výkonný riaditeľ Alpinu.

Gasly už okúsil monopost francúzskej stajne na posezónnych testoch v Abú Zabí a s tímom sa už usilovne pripravuje na svoj premiérový ročník v tomto tíme. Rossi na ňom vyzdvihuje hlavne jednu vec. „Myslím si, že v AlphaTauri bol v mnohých ohľadoch práve on technickým lídrom. Chceme, aby v tom pokračoval, rozvíjal náš tím, rástol spolu s nami a posunul nás na nový level.“

Súvisiace články