logo F1online.sk

De Vries o strastiplnej ceste do F1: Od roku 2021 som bol štyrikrát odmietnutý

Nyck de Vries
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 1. 2023

Zatiaľ čo niektorým pretekárom sa dvere do Formuly 1 otvoria už vo veľmi mladom veku, iní na svoju príležitosť čakajú roky. Presne to je prípad Nycka de Vriesa. Holanďan debutoval v najvyššej motoristickej súťaži až ako 27-ročný, a to tiež len za prispenia priaznivých okolností, keď vo Williamse zaskakoval za indisponovaného Alexa Albona. Zanechal však taký dojem, že sa po ňom rozhodlo siahnuť AlphaTauri, v ktorom sa v budúcej sezóne predstaví po boku Júkiho Cunodu.

De Vries, ktorý opanoval v roku 2019 Formulu 2 a o dva roky neskôr Formulu E, spočiatku nebol kandidátom na sedačku v tíme z Faenzy. Do karát mu zahral odchod Pierra Gaslyho,  ktorý sa rozhodol uprednostniť Alpine, a tiež to, že sa Medzinárodná automobilová federácia (FIA) rozhodla neudeliť výnimku pre Coltona Hertu a neposkytla mu tak superlicenciu potrebnú na pôsobenie v F1.

De Vriesa teda súhrou priaznivých okolností uvidíme pretekať vo Formule 1 v budúcej sezóne na plný úväzok. Holanďan je za ponúknutú príležitosť nesmierne vďačný, pretože ako sám uviedol, už postupne strácal nádej, že sa z neho jedného dňa stane plnohodnotný pilot kráľovnej motoršportu. Jeho skepticizmus mu však nemožno vyčítať, veď len za posledné dva ročníky bol podľa vlastných slov dokopy odmietnutý až štyrikrát.

„Aby som bol úprimný, viackrát som si myslel, že sa to nikdy nestane [nikdy nepodpíše plnohodnotnú zmluvu s tímom z F1], keď sa to zrazu stalo,“ uviedol Nyck de Vries v rozhovore pre youtubový kanál Day1. „Nebol som z toho frustrovaný, pretože som bol zároveň veľmi spokojný s tým, čo som mal, s príležitosťami, ktoré som dostal,“ poznamenal 27-ročný pretekár, ktorý sa okrem jedných pretekov za Williams predstavil aj v piatkových voľných tréningoch vo farbách Mercedesu, Aston Martinu, Williamsu a tiež sa v strede sezóny zúčastnil testov, kde si vyskúšal monopost Alpinu z roku 2021.

„Na druhej strane som bol však počas víkendov neustále prítomný na pretekoch Formuly 1, keď je vám na tvári jasne vidieť sklamanie z toho, že nepretekáte. Ste veľmi blízko a zároveň veľmi ďaleko.“

„Mal som dni, keď som si vravel, že už nedostanem príležitosť, no v hĺbke duše som prechovával nejakú vieru, a to aj napriek tomu, že som bol od roku 2021 štyrikrát odmietnutý,“ priznal de Vries, ktorý sa svojej šance predsa len dočká v nadchádzajúcej sezóne a je len na ňom, ako s ňou naloží.

„Po tom, čo som v roku 2019 vyhral Formulu 2 a nedostal som miesto vo Formule 1 som sa cítil byť svojím spôsobom odmietnutý. V roku 2021 som vyhral šampionát Formuly E a boli sme veľmi blízko, no napokon to nevyšlo.“

„Počas minulej sezóny sa vyskytli možno dva alebo tri momenty, keď sa vážne hovorilo o mojej budúcnosti, no zakaždým, keď musela prísť odpoveď, som mal iné povinnosti mimo F1,“ uzavrel de Vries.

Súvisiace články