logo F1online.sk

Cunoda tvrdí, že napreduje po všetkých stránkach. Pochvaľuje si najmä zlepšenú psychiku

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 1. 2023

Hoci Júki Cunoda získal v uplynulej sezóne výrazne menej bodov než v tej predošlej a v oboch prípadoch nestačil na svojho tímového kolegu, srší sebavedomím. Tvrdí, že sa zlepšil ako jazdec a napredoval tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke.

Na bodoch sa to síce neodzrkadľuje, no mladý Japonec si v minulom roku počínal skutočne lepšie ako v ročníku 2021. Robil menej chýb a jeho strata na Pierra Gaslyho nebola taká výrazná ako v jeho premiérovej sezóne v najvyššej motoristickej súťaži. Problém spočíval najmä v monoposte AlphaTauri, ktorému chýbal prítlak a bol priťažký. Tím z Faenzy v konečnom zúčtovaní obsadil len nelichotivú deviatu priečku pred zúfalo posledným Williamsom.

Japonca v budúcej sezóne čaká výzva v podobe nového tímového kolegu Nycka de Vriesa. Holanďan je starší a má množstvo skúseností z ostatných sérií, no v kráľovnej motoršportu má toho odjazdené ďaleko viac Cunoda. Mladý pretekár z krajiny vychádzajúceho slnka navyše urobil, ako sám tvrdí, veľký progres po pretekárskej a fyzickej stránke, no posunul sa predovšetkým mentálne.

„Povedal by som, že fyzická stránka, mentálne stránka a jazdná stránka sú hlavné oblasti, v ktorých som sa zlepšil,“ uviedol Júki Cunoda. „Celkovo som pomerne šťastný a čo je podstatné, počas pretekového týždňa bývam uvoľnený, najmä vo štvrtok a piatok, čo som predtým [v minulom roku] nedokázal.“

„Neustále som sa stresoval, všetko som robil prirýchlo, čo viedlo k stresu a frustrácii. Bolo pre mňa zložité byť sám sebou.“

„Teraz sa však dokážem uvoľniť a prispôsobiť sa akejkoľvek situácii, napríklad veciam, ktoré som neočakával, že sa stanú a popritom byť sebavedomý a zvládnuť to. Som pomerne spokojný, ako som napredoval v každých pretekoch v tejto sezóne a dúfam, že v tomto trende budem pokračovať aj v budúcom roku,“ uzavrel Cunoda.

Súvisiace články