logo F1online.sk

Szafnauera potešilo, že AlphaTauri sa Gaslyho nechcela vzdať

Pierre Gasly a Otmar Szafnauer
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala1. 1. 2023

Z jazdeckého pohľadu zažil Alpine katastrofálny rok. V priebehu pár hodín prišiel o Fernanda Alonsa aj Oscara Piastriho a namiesto pretlaku pilotov musel riešiť ich nedostatok. Nakoniec siahol po Pierreovi Gaslym, s ktorého príchodom je šéf tímu Otmar Szafnauer veľmi spokojný. Popod fúz sa usmieval aj vtedy, keď mu Franz Tost odmietol Gaslyho vydať.

Pierre Gasly mal s Red Bullom podpísaný platný kontrakt aj na sezónu 2023, no sám vedel, že v rakúskej stajni ho nečaká žiarivá budúcnosť. Max Verstappen je v Red Bulle nedotknuteľný a Sergio Pérez sa zatiaľ nikam nechystá, keďže v júli predĺžil zmluvu o ďalšie dva roky.

Keď sa Gasly dopočul o záujme Alpinu, určite ho to potešilo. Jeho prestup však nebol jednoduchý, ako prezradil Otmar Szafnauer na margo rokovaní s táborom červených býkov. “Zavolal som Franzovi, aby som sa ho spýtal, či ho uvoľnia. Franz mi povedal, že nie, na čo som odvetil, dobre, som rád, že si to povedal.”

“To posledné, čo som od neho chcel počuť, bolo ‘áno, neviem sa dočkať toho, kedy sa ho zbavím’,” vysvetľuje. “On však povedal, že nie, potrebuje ho. Že je to skvelý jazdec a nechce sa ho vzdať,” spomína na rozhovor šéf Alpinu, ktorý vraj všetko zakončil slovami: “Ďakujem, ale pri všetkej úcte, nebude ti vadiť, ak zavolám Helmutovi Markovi? On na to azda bude mať inú perspektívu.”

A Szafnauer sa skutočne ozval Helmutovi Markovi, s ktorým sa dohodli, že za istých podmienok by Pierrea Gaslyho mohli prepustiť. Nešlo to však hladko, pretože červení býci potrebovali nájsť za Gaslyho adekvátnu náhradu. Najskôr poškuľovali po Coltonovi Hertovi, no jeho príchod do efjednotky sa nakoniec ukázal ako nereálny. Američanovi chýbali licenčné body a FIA nechcela prižmúriť oči nad vlastnými pravidlami.

Gaslyho nástupcom sa následne stal Nyck de Vries, čo Francúzovi otvorilo cestu do Alpinu. Szafnauer na tému tohto prestupu doplnil: “Ak som sa dostal k nejakému míľniku, zavolal som Laurentovi (Rossimu, výkonnému riaditeľovi, pozn. red.) a povedal mu: Pozri, toto som už vybavil. Takto ďaleko som sa dostal. Teraz musím ísť do Ameriky a porozprávať sa s Bryanom Hertom (Coltonov otec, pozn. red.) o jeho uvoľnení.”

Rodák z rumunského Semlacu tak Red Bullu vypomáhal získať Hertu. “Aj do toho som sa trochu púšťal. Mal som obed s Bryanom a Coltonom, pretože uvoľnenie (Gaslyho) bolo podmienené nimi a Red Bullom. To chápem. Potrebovali zaňho nájsť náhradu, s ktorou by boli spokojní. Inak by ho nikdy neprepustili.”

Súvisiace články