logo F1online.skF1online.sk

Zostávame skeptikmi, znie pred novou sezónou z Mercedesu

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2022

Pesimistický Mercedes. Šéf tejto stajne Toto Wolff častokrát hovorieva, že on je človek, ktorý vždy vidí pohár ako poloprázdny. Tento prístup si ľudia v Brackley zrejme osvojili. Aj technický riaditeľ stajne Mike Elliott pred uvedením monopostu W14 hlási, že v Mercedese musia zostať skeptickí.

Bol to pre tento tím náročný rok. Po predstavení odvážneho „konceptu bez bočníc“ chcel Mercedes vziať začiatok novej éry útokom a opäť víťaziť. To sa však ukázalo ako veľmi ťažko splniteľná úloha a pilotov tejto stajne čakal najťažší rok v hybridnej ére.

Mercedes sa postupne posúval a svoje auto vylepšoval, no trvalo takmer celú jednu sezónu, kým mohol tím reálne pomýšľať na víťazstvo. To sa nakoniec podarilo, zásluhou Georgea Russella v Brazílii, avšak nič to nezmenilo na fakte, že táto sezóna skrátka nebola úspešná. Ako však budeme o rok v tomto čase hodnotiť výkonnosť nového monopost W14?

„Bude zaujímavé sledovať, ako sa budeme posúvať ďalej. Podľa mňa musíme zostať skeptickí a úprimne priznať, že sme na konci tejto sezóny boli pozadu,“ povedal technický riaditeľ Mercedesu Mike Elliott.

„Myslím si, že sme v priebehu roka urobili dobrý pokrok a som naozaj spokojný s kultúrou, prístupom a vynaloženým úsilím v snahe posúvať tento tím dopredu. Výsledok tohto snaženia uvidíme v budúcom roku,“ dodal Elliott.

V posledných rokoch sme boli zvyknutí vídať Mercedes vpredu, takže forma monopostu W13 bola najmä v úvode sezóny prekvapivá. Pohľad na Lewisa Hamiltona, ktorý v Saudskej Arábii vypadol už v Q1, nadvihol nejedno obočie. Ku koncu sezóny však už bolo badateľné, že je to stále ten starý a mocný Mercedes.

„Ja sa na veci a plánovanie nepozerám z krátkodobého hľadiska, nepozerám sa na ďalšie preteky, dokonca ani na rok, dva alebo päť dopredu. Ja chcem, aby sa tento tím neustále rozvíjal, aby sa zakaždým usiloval o víťazstvá a každý rok bojoval o titul, ale nebral to ako samozrejmosť,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Hovoríme tu o poslednej sezóne ako o najväčšej katastrofe a podľa mňa by sme taký pocit aj mali mať. Na druhej strane sme však skončili v Pohári konštruktérov na treťom mieste, boli blízko Ferrari, vyhrali preteky a viac ako desaťkrát vystúpili na stupne víťazov.“

„Nech sa na začiatku budúcej sezóny stane čokoľvek, bude to ďalší stavebný kameň pri ceste za úspechom tohto tímu,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia