logo F1online.sk

Zrejme môj najťažší rok s AlphaTauri, hovorí Gasly

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2022

Sezóna 2022 bola nepochybne jednou z najhorších v dejinách AlphaTauri. Ak zarátame aj obdobie pod označením Toro Rosso, tak sa tento rok zaradí k tým úplne najhorším. Paradoxné pritom je, že rok 2021 bol pre stajňu z Faenzy, naopak, jedným z najlepších. To veľmi nepotešilo ani odchádzajúcu jazdeckú jednotku tímu Pierra Gaslyho.

Ten dokázal v roku 2020 s AlphaTauri zvíťaziť a vybojovať v súčte 75 bodov, o rok neskôr sa dostal na pódium a bodový súčet zaokrúhlil na 110. Na počiatku novej éry v roku 2022 však prišiel pád a iba 23 bodov, pričom takmer polovicu z nich vybojoval na pretekoch v Baku.

„Z môjho pohľadu to bolo o snahe vyťažiť maximum z auta, ktoré nemalo rovnaký potenciál ako v roku 2021,“ povedal Gasly pre Motorsport.com.

„Nie je ľahké udržať rovnakú úroveň motivácie v technickej miestnosti. Chlapci sa snažili udržať všetkých skoncentrovaných a minimalizovať chyby. Aj keď je to stále rovnaký rok a rovnaký šport, ku koncu sezóny bola dynamika vo vnútri tímu celkom odlišná, zvlášť po minulom roku, ktorý bol pre AlphaTauri najúspešnejší a všetci si ho užili,“ hovorí francúzsky pretekár.

„Tejto sezóne predchádzali veľké očakávania a treba priznať, že sme boli ďaleko od naplnenia našich prianí pred štartom nového roka,“ dodal Gasly.

Síce to bude znieť trochu prekvapivo, ale v tomto roku chýbal Pierre pri svojej kompletnej sezóne na pódiu iba po druhýkrát v kariére. V roku 2019 sa dostal „na bedňu“ v Brazílii, potom v roku 2020 v Monze a napokon v sezóne 2021 v Baku.

Na otázku, či to bol najťažší z jeho rokov vo Faenze, Gasly odpovedal: „Pravdepodobne áno, zvlášť keď uvážim, že mám viac skúseností a zažil som s tímom dobré i horšie časy.“

„V tomto roku sme po zmene pravidiel, bohužiaľ, nedokázali využiť ponúknutú príležitosť. Iste, nové predpisy sprevádzali určité ťažkosti, ale keď mám byť férový, tak niektoré ďalšie tímy odviedli lepšiu prácu než my. Nevyužili sme príležitosti, ktoré nám táto zmena ponúkala,“ dodal Gasly.

Súvisiace články