logo F1online.sk

Marko o tohtoročnom výsledku AlphaTauri: Neakceptovateľné

Franz Tost a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 12. 2022

Scuderia AlphaTauri patrí k tímom, ktoré sa na začiatku novej éry najviac prepadli. Po vynikajúcej minulej sezóne, ktorú ovenčilo dokonca pódium Pierra Gaslyho v Baku, sa celok Franza Tosta prepadol až na deviate miesto, čo je podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka neprijateľné.

AlphaTauri malo v tomto roku nemálo problémov. Ostatne, deviate miesto so ziskom 35 bodov sa ani nedá inak odôvodniť. Výsledky v úvode ročníka ešte boli celkom obstojné, vyníma sa hlavne piate miesto Pierra Gaslyho v Baku, ale od polovice sezóny už AlphaTauri len strácalo.

Nemalý podiel na týchto výsledkoch pripísal francúzsky pretekár nadváhe, ktorá bola skutočne enormná, no od tímu, ktorý tak úzko spolupracuje s majstrovským Red Bullom, rozhodne očakávate viac.

„S ich potenciálom, technickým aj finančným, je deviate miesto neakceptovateľné,“ prehlásil bez okolkov Helmut Marko v rozhovore pre Auto Motor und Sport.

„Urobili veľa strategických chýb a auto malo slabý prítlak. Momentálne sme v procese bilancovania celej sezóny a hľadáme, ktorými skrutkami treba pootočiť.“

„Absolvovali sme naše prvé rozhovory s novým šéfom, pánom Mintzlaffom, a všetci sa zhodli na tom, že úspešný projekt Red Bull Racing nemá zmysel prebudovávať. V AlphaTauri to však bude potrebné. V minulom roku nepanovala spokojnosť,“ dodal Marko.

Súvisiace články