logo F1online.sk

Felipe Massa prezradil, že sa mu v roku 2009 núkal aj prestup do McLarenu

Felipe Massa
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2020

Pár mesiacov od azda najbolestivejšej porážky v súboji o titul sa mala Felipemu Massovi naskytnúť zaujímavá príležitosť, a teda ponuka dostať sa do tímu, ktorý ho v sezóne 2008 pripravil o titul. Massa však v tých časoch nad prestupom neuvažoval.

Na konte mal predsa len už jedenásť víťazstiev so Scuderiou. Sezóna 2009 bola síce pre Ferrari sklamaním, ale Brazílčan bol presvedčený, že je na správnej lodi.

“Bolo by fajn, keby som u nich jazdil,” nechal sa počuť Felipe Massa počas sledovania pamätnej Veľkej ceny Brazílie 2008 odkazujúc na McLaren. “Keď som však s McLarenom rokoval, vo Ferrari som zažíval naozaj veľmi dobré časy.”

Všetko sa zmenilo v Maďarsku, kde uvoľnená pružina z auta Rubensa Barrichella nešťastne trafila prilbu jeho krajana. Tento moment bol v Massovej kariére zlomový, neskôr vyhrať už nikdy nedokázal a na nového kolegu Fernanda Alonsa rýchlostne nestíhal.

Massa tiež uviedol, že McLaren mu ponúkol miesto aj pre rok 2014, čo však odmietol a vybral si Williams. To bolo určite dobré rozhodnutie, keď pomyslíme na trápenie, ktoré spojenie McLarenu a Hondy prežívalo od roku 2015. A ani samotná sezóna 2014 sa nedá považovať za úspešnú.

V každom prípade Massa by rád počas svojej kariéry zavítal i do Wokingu. “To určite,” pritakával. “McLaren je skvelý tím, bol ním hlavne za mojich čias. Teraz sa opäť dostávajú do lepšej pozície.”

“McLaren bol vždy tím, ktorý bol v Brazílii veľmi obľúbený, ak si spomeniete na to, aké to bolo so Sennom. Určite by som teda jazdil v McLarene,” pokračoval 23-sekundový držiteľ majstrovského titulu. “Nikdy som nespomínal, že po sezóne 2008, na Veľkej cene Monaka, som mal stretnutie s Martinom Whitmarshom. Mal záujem ma dostať do McLarenu. Ja som však zažíval vo Ferrari také dobré časy a veci sa na tom fronte veľmi neposúvali.” McLaren nakoniec podpísal Jensona Buttona, tohoročného majstra.

Felipe si počas sledovania záznamu pripomenul aj to, čo prežíval na poslednej veľkej cene roka 2008. “Keď ste v poslednom kole a viete, že víťazstvo je vaše, sú to neskutočné emócie,” sprevádzal svojím komentárom posledné kolo pretekov Massa. “Viete tiež, že ste už mohli získať aj majstrovský titul, doma. To sa v F1 nikdy nemusí stať. Len si to predstavte: Brazílčan vyhrá šampionát doma po úžasných pretekoch. Neviem si ani predstaviť, čo by som vtedy cítil.”

Napokon mu nezostávalo iné, než sa zmieriť s druhou priečkou a s vedomím, že pre zisk titulu spravil maximum; viac ako vyhrať nemohol. “Bol to Rob (Smedley, vtedajší Massov inžinier), kto mi oznámil, že Lewis na konci predbehol Glocka. Rozplakal som sa, ale myslel som aj na to, že sme spravili, čo sme mohli. Bojovali sme až do konca.”

Ročník 2008 poznačilo viacero udalostí, jednou z najväčších je nepochybne zinscenovaná nehoda Nelsona Piqueta v Singapure. Vyvolal ňou výjazd bezpečnostného vozidla, ktoré Fernanda Alonsa vystrelilo na vrchol poradia, no Felipeho Massu pripravilo o víťazstvo; výjazd safety caru Ferrari využilo na zastavenie v boxoch, no pitstop pokazilo. Massa napokon nebodoval, čo mu v konečnom zúčtovaní chýbalo.

V tých časoch chcel Massa vec riešiť aj súdne, ale podľa svojich slov nemohol. Dnes ho “bolí” pomyslenie na to, že niečo také nešportové mu vzalo formulový vavrín. “To nebolo o športe.” Zato Brazília bola o inom: “Úžasné, presne to chcú ľudia vidieť, súboje od začiatku do konca.”

Súvisiace články