logo F1online.sk

Russell je už teraz silnejší než Hamilton, prehlásil Tost

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2022

Čo nám prinesie sezóna 2023? Očakávania budú určite obrovské, no Red Bull, ako sa zdá, zakončil rok 2022 so solídnym náskokom pred Ferrari a Mercedesom. Pravidlá sa nám v budúcom roku zmenia len nepatrne, takže nebude ľahké tento ich náskok zmazať v priebehu štvormesačnej zimnej prestávky. Šéf AlphaTauri Franz Tost však v budúcom roku aj tak očakáva bitku troch tímov a troch pilotov.

Podľa názoru rakúskeho šéfa talianskeho tímu už súčasná Formula 1 patrí nastupujúcej generácii. V rozhovore pre nemecký Speedweek totiž veští v roku 2023 súboj troch tímov a troch pilotov.

„Taká prevaha, akú tento rok predviedol Max Verstappen a Red Bull Racing, je vo Formule skôr zriedkavá,“ hovorí Tost.

„V roku 2023 preto očakávam trojstrannú bitku medzi Maxom, Charlesom Leclercom a Georgeom Russellom, ktorý je už teraz silnejší ako Lewis Hamilton,“ dodal.

Pri týchto slovách sme si hneď spomenuli na menší trapas Lewisa Hamiltona spred niekoľkých rokov, keď na tlačovej konferencii nevedel, kto to ten Franz Tost vlastne je, hoci súčasný boss AlphaTauri pôsobí vo Formule 1 už od 90. rokov. Čím však, samozrejme, netvrdíme, že to spolu súvisí.

Tosta, jeho AlphaTauri a vlastne ani Red Bull, ktorý pre celok z Faenzy predstavuje kľúčového partnera, však nečaká vôbec ľahká nasledujúca sezóna.

„Trest od FIA bude mať na Red Bull negatívny dopad, o tom niet pochýb, aj keď inžinieri tohto tímu patria k tým najlepším. Tejto stajni však dôverujem a myslím si, že budú schopní opäť zabojovať o titul,“ povedal Tost.

Neľahkej situácii čelí aj AlphaTauri. Tento tím zakončil sezónu na veľmi nelichotivom deviatom mieste a v budúcom roku príde o skúseného Pierra Gaslyho, ktorého nahradí nováčik Nyck de Vries. Jazdecká dvojica Cunoda – de Vries pritom nevzbudzuje veľkú sebadôveru, avšak šéf tímu neprejavuje veľké obavy.

„Júki sa rozvíja pomerne dobre, zlepšoval sa a v záverečných kvalifikáciách bol rýchlejší než Pierre Gasly. Ako veľmi sa ešte dokáže rozvinúť, to závisí len na ňom. Očakávam od neho však kvalitnú sezónu 2023,“ hovorí Tost.

„Začiatkom septembra bolo jasné, že Gasly odchádza do Alpinu. Teraz je už veľmi skúsený a v Estebanovi Oconovi nájde silného partnera, ktorý už tím aj auto pozná veľmi dobre. Uvidíme, ako rýchlo tam dokáže zapadnúť,“ dodal šéf AlphaTauri.

Súvisiace články