logo F1online.sk

Ross Brawn sa už do Formuly 1 nevráti

Christian Horner, Ross Brawn
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2022

Minulý rok sme sa lúčili s veľkou motoristickou legendou Jeanom Todtom, ktorý po troch volebných obdobiach už nemohol pokračovať ako prezident FIA. V tomto roku mávame ďalšej veľkej legende a aj tá bola spojená s Ferrari. Po dlhých rokoch opúšťa náš milovaný šport Ross Brawn.

Ten podobne ako Todt nestrávil posledné roky svojej kariéry v niektorom z tímov F1, ale ako vysoko postavený manažér Formuly 1. Ako jej výkonný riaditeľ pre motoršport sa stal krstným otcom nových technických pravidiel, ktoré fanúšikovia privítali s nadšením, ale aj šprintov, z ktorých už mnohí z nich takú radosť nemajú.

Jeho kariéra je plná úspechov a nie sme ani schopní ich vymenovať všetky, ale tituly s Benettonom, Ferrari a vlastným tímom Brawn GP sú po športovej stránke tými najväčšími. Na rozdiel od Bernieho Ecclestona, Helmuta Marka či Jeana Todta nechce Ross pracovať až do smrti, a tak sa rozhodol, že vo veku 68 rokov je čas odísť na odpočinok, venovať sa rybárčeniu, záhradke a najmä vnúčatám.

„Zbožňoval som všetko, čo som za posledných niekoľko rokov urobil,“ napísal vo svojom rozlúčkovom stĺpčeku na stránkach F1.com.

„Už som nechcel byť súčasťou tímu, povedal som si, že toho už bolo dosť! Toto bolo to jediné, čo ma mohlo osloviť. Mal som veľké šťastie, že som od Liberty Media dostal túto príležitosť a pracoval som tu s láskou.“

„Teraz je pre mňa ten správny čas na odchod do dôchodku. Odviedli sme hromadu práce a teraz si prechádzame obdobím konsolidácie. Nové autá majú prísť v roku 2026, ale to je až o štyri roky a pre mňa dosť ďaleko, takže bude lepšie, keď to prevezme ďalšia štafeta. Verím, že Formulu 1 zanechávam v skvelej forme,“ píše Brawn.

„Miloval som takmer každú minútu mojej 46-ročnej kariéry a mal som to šťastie, že som pracoval s mnohými skvelými tímami, skvelými jazdcami a skvelými ľuďmi. Nič by som nezmenil.“

„Jedno je však isté, bez mojej manželky a podpory rodiny by som to nedokázal a ani by som to nechcel robiť. Teraz budem Formulu 1 sledovať z gauča, fandiť a nadávať ako správny fanúšik F1, a tiež sa tešiť z toho, že tento šport je na tom dobre a má pred sebou fantastickú budúcnosť,“ dodal Brawn.

Ten týmto vyvrátil aj špekulácie o návrate do Ferrari, ktoré sa v ostatnom čase šírili v talianskych médiách. Z týchto slov je zrejmé, že Ross sa už teší do zaslúženého dôchodku.

Súvisiace články