logo F1online.sk

Vasseur: Prekonali sme vlastné očakávania a ciele. Som na tento tím hrdý

Valtteri Bottas a Alfa Romeo
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2022

Tímu Alfa Romeo sa v tejto sezóne podarilo niečo kuriózne. Bodový zisk z posledných trinástich pretekov by stajňu z Hinwilu odsúdil na úplne posledné miesto Pohára konštruktérov. Avšak vďaka skvelému štartu do sezóny sa teší z vynikajúceho šiesteho miesta a slušného finančného balíka, ktorý tímu umožní v budúcom roku naplniť rozpočtový strop až po okraj.

Staviť na superľahké šasi sa vyplatilo. Alfa Romeo bola v úvode sezóny tým úplne najľahším monopostom zo všetkých, kým ostatní súperi trpeli prudkou nadváhou. Ktovie, o koľko lepšie mohli byť výsledky tímu pod vedením Frédérica Vasseura, keby FIA na poslednú chvíľu ešte nezdvihla hmotnostný limit zo 795 na 798 kilogramov.

Tieto tri kilá ešte mohli Valtterimu Bottasovi a Kuan-jü Čouovi vyniesť nejakú tú desatinku k dobru a ešte zlepšiť vynikajúce výsledky z úvodu sezóny.

Stále tu však hovoríme o Sauberi, teda o tíme, ktorý strašia démoni minulosti. Nástroje, zázemie ani rozpočet neumožnili udržať krok so súpermi. Vylepšenia monopostu meškali alebo viazli na nedostatočných produkčných kapacitách továrne. Od druhej tretiny sezóny Alfa Romeo strádala a po desaťbodovom zápise na Veľkej cene Kanady pridali piloti stajne už len štyri body. Pre porovnanie, posledný tím Pohára konštruktérov Williams ich v tomto období získal päť a predposledné AlphaTauri osem.

Napriek tomu to stačilo a Alfa Romeo dokázala dokonca poraziť aj zlepšujúci sa Aston Martin, čím pre seba stajňa ukoristila nejakých jedenásť alebo dvanásť miliónov dolárov (presne číslo bude závisieť od konkrétnych finančných výsledkov športu). Niet preto divu, že boss stajne Frédéric Vasseur bol po sezóne spokojný.

„Dnešný večer bol zavŕšením neuveriteľnej práce všetkých ľudí v tomto tíme, ako tu na trati, tak v továrni v Hinwile,“ povedal po posledných pretekoch sezóny spokojný Fred.

„Konečné šieste miesto v Pohári konštruktérov prekonalo naše očakávania a ciele, ktoré sme si stanovili na začiatku sezóny, takže môžeme s plnou vážnosťou povedať, že to bol úspešný rok. Som hrdý na to, čo sme dosiahli, ale je to pre nás len ďalšia štartovacia čiara, z ktorej chceme vyraziť a stavať na nej.“

„Tieto posledné preteky boli len o konečnom umiestnení v šampionáte. Vedeli sme, že po štarte zozadu budú body ťažko dosiahnuteľným cieľom, ale mohli sme zapracovať ako tím a siahnuť po strategických rozhodnutiach, ktoré nakoniec priklonia boj o šieste miesto na našu stranu,“ hovorí francúzsky manažér.

„Nakoniec to po odstúpení Hamiltona bolo napínavejšie než sme dúfali a v poslednom kole sme si hrýzli nechty, ale doviezli sme to domov,“ dodal Vasseur.

Z podobného úspechu sa tím naposledy tešil ešte v roku 2012, keď Sauber obsadil šieste miesto v Pohári konštruktérov s jazdeckým duom Sergio Pérez – Kamui Kobajaši.

Súvisiace články